> > Herbouw Aldo van Eyck-paviljoen bij Kröller-Müller

Herbouw Aldo van Eyck-paviljoen bij Kröller-Müller

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-11-2005 - In de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum wordt op dit moment het beeldenpaviljoen van Aldo van Eyck uit 1965-66 herbouwd.

Vlnr. Plattegrond, maquette en foto's Aldo van Eyck-paviljoen. Foto's door Aldo van Eyck, © Kröller-Müller Museum, Otterlo.

De Nederlandse architect Aldo van Eyck (1918-1999) ontwierp voor de beeldententoonstelling van 1966 in het park Sonsbeek bij Arnhem een paviljoen dat een vaste plaats in de Nederlandse architectuurgeschiedenis heeft gekregen, ondanks het feit dat het slechts één zomer heeft bestaan.

In de beeldentuin bevindt zich al een reconstructie van het paviljoen dat Gerrit Rietveld in 1955 voor dezelfde tentoonstelling en plaats maakte. Dit paviljoen trekt architectuurliefhebbers van over de gehele wereld. Het museum gaat zijn bescheiden architectuurverzameling nu uitbreiden met het paviljoen van Aldo van Eyck. Het zal dienen als ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en voor wisselende opstellingen van relatief kleine en kwetsbare beelden uit de eigen collectie. Door zijn intimiteit en door zijn contrastwerking met de omringende natuur, heeft het een volstrekt andere ruimtelijke werking en functionaliteit dan het Rietveld-paviljoen.

Het paviljoen, een mijlpaal van creatief bouwen, wordt de laatste maanden van 2005 gebouwd onder supervisie van het bureau van Aldo van Eyck, dat nu geleid wordt door zijn weduwe Hannie van Eyck. De financiering ervan is rond gekomen dankzij genereuze schenkingen van een groot aantal Nederlandse architecten en van de BankGiro Loterij. Vanaf 21 maart 2006 zal het paviljoen voor het publiek te betreden zijn.

Aaron Betsky, directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi): "Een halfvergeten herinnering herrijst in de Kröller-Müller beeldentuin: het paviljoen van Aldo van Eyck. Het laat zien hoe Van Eyck met simpele middelen een rijke afwisseling van ruimten wist te maken en hoe hij met de meest eenvoudige geometrie een bijna labyrintachtige ruimte creëerde".

Het NAi laat nog tot en met 8 januari 2006 de context van het paviljoen zien in de grote tentoonstelling over Team 10, waar Van Eyck een van de leidende figuren in was. Het ging Van Eyck niet om het maken van monumenten, maar om het neerzetten van speelse, lekker ingewikkelde ruimten die vooral humaan waren. Ze hadden een menselijke maat en alle tegenstrijdigheden waaruit onze menselijke architectuur is opgebouwd. In onze steeds vluchtigere wereld is het mooi om die maat weer terug te vinden.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook