> > Sonsbeekpaviljoen Aldo van Eyck in Otterlo geopend

Sonsbeekpaviljoen Aldo van Eyck in Otterlo geopend

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-03-2006 - Vandaag is onder grote belangstelling het herbouwde Sonsbeekpaviljoen in de beeldentuin van het Kröller Müller Museum te Otterlo gepresenteerd. Het oorspronkelijke paviljoen werd in 1966 door Aldo van Eyck (1918-1999) ontworpen voor de vijfde Internationale Beeldententoonstelling in het Arnhemse Sonsbeekpark.

Vlnr. de toespraak van directeur Evert van Straaten van het Kröller Müller Museum, enkele beelden van het paviljoen en het Rietveld paviljoen dat ook in de beeldentuin staat. Foto's door Bart van Hoek.

Voor de opening gaf Francis Strauven, schrijver van twee boeken over Aldo van Eyck, een lezing over het paviljoen. Hij vertelde aan de hand van schetsen hoe Van Eyck tot zijn ontwerp voor het Sonsbeekpaviljoen is gekomen. Vertrekpunt voor het ontwerpproces was het niet uitgevoerde ontwerp van de Protestantse kerk in Driebergen (1963). Hij neemt de cirkels uit dit ontwerp over, komt via onder meer een symmetrische aan Kahn denkend ontwerp tot het gerealiseerde paviljoen met zijn evenwijdige wanden. Deze wanden hebben enkele halfronde bogen om zo plaats te bieden aan de ten toon te stellen beelden.

Onder belangstelling van zo'n 1.000 genodigden, waaronder architecten als Herman Hertzberger, Wim Quist, Joop van Stigt en Rudy Uytenhaak werd na een dankwoord van directeur Van Straaten van het museum door Hannie van Eyck het paviljoen officieel geopend.

Het paviljoen staat op een cirkelvormige betonnen plaat In het paviljoen zijn ongeveer 50 beelden geplaatst. Om het herbouwde paviljoen duurzaam uit toe voeren zijn door Abel Blom en weduwe Hannie van Eyck van het architectenbureau A + H van Eyck een aantal wijzigingen doorgevoerd. De in betonsteen uitgevoerde wanden staan nu op een staalfundering in plaats van direct op de dunne betonnen cirkelvormige grondplaat. De wanden zijn verstevigd met stalen profielen. Ook heeft het paviljoen een ander dak gekregen, in plaats van doek bestaat dit nu uit transparante kunststof elementen. Het hemelwater wordt afgevoerd via goten en hemewaterafvoeren in de wanden. Aannemer van het project was BAM Utiliteitsbouw. De bouwkosten van 300.000 euro zijn bijeengebracht door de Bankgiro Loterij en een groot aantal architectenbureaus.

Tot en met 11 juni zijn in het Kröller Müller Museum in het prentenkabinet schetsen van Aldo van Eyck, een maquette en een film over de bouw van het paviljoen te zien.

In de beeldentuin van het Kröller Müller Museum stond reeds een Sonsbeekpaviljoen, het door Gerrit Rietveld in 1955 ontworpen paviljoen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook