> > Tentoonstelling De Speelse Stad van Aldo van Eyck

Tentoonstelling De Speelse Stad van Aldo van Eyck

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

22-09-2011 - Vanaf 7 oktober 2011 tot en met 31 januari 2012 is in het Van Eesterenmuseum te Amsterdam de tentoonstelling "De Speelse Stad van Aldo van Eyck" te zien.

foto © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

Door de inzet van Cornelis van Eesteren, Jacoba Mulder en Aldo van Eyck van de Dient Publieke Werken van de Gemeente Amsterdam werd in 1947 een speelplaats aan het Bertelmanplein aangelegd. Architect Van Eyck ontwierp zowel de ruimtelijke inrichting als de speeltoestellen. Door de aanleg van deze speelplaats kreeg de Dienst Publieke Werken vele verzoeken van buurtbewoners voor speelplaatsen. Uiteindelijk zijn in de periode 1947 tot 1978 meer dan 700 speelplaatsen aangelegd. Van Eyck, groot voorstander van een ‘speelse’ stad, ontwierp ook deze speelplaatsen.

In de jaren ’80 zijn veel speelplaatsen in de stad verwaarloosd, vervangen door bebouwing of gebruikt als parkeerterrein. Sinds de jaren ’90 zijn de speelmogelijkheden in de stad verbeterd, maar veilig buitenspelen in de stad is nog steeds niet vanzelfsprekend. In Amsterdam worden op dit moment veel natuurspeeltuinen en moestuinen aangelegd. Hiervoor wordt soms een stuk grond gebruikt dat langere tijd braak ligt. Net zoals dat bij speelplaatsen van Aldo van Eyck het geval was.

Op de tentoonstelling wordt een maquette getoond van één van de meest geslaagde speelplaatsen in Amsterdam. Verschillende documentaires over Aldo van Eyck en buitenspelen worden getoond. Op een informatiezuil wordt duidelijk dat sommige hedendaagse speelplaatsjes nog sporen dragen van de originele ontwerpen van Aldo van Eyck. Op het plein van het museum zijn een paar Aldo van Eyck toestellen geplaatst. En er is langs een selectie van de speelplaatsjes in Nieuw-West een fietstocht uitgezet.

Tevens vind op 27 oktober 2011 de studiedag "Buitenspelen in de stad" plaats, waarbij de openbare buitenspeelgelegenheden in de stad vandaag de dag centraal staat. Ook worden er filmavonden en lezingen gehouden en zijn er activiteiten voor ouderen en kinderen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook