> > Beelden ontwerp Naturalis gepresenteerd

Beelden ontwerp Naturalis gepresenteerd

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-05-2013 - De eerste afbeeldingen van het ontwerp van Neutelings Riedijk voor het Naturalis Biodiversity Center in Leiden zijn gepresenteerd.

Een commissie onder leiding van architectuurhistoricus Ton Idsinga koos unaniem voor Neutelings Riedijk, omdat in de door hen gepresenteerde visie het door VVKH architecten ontworpen gebouw van Naturalis zo goed als onaangetast blijft, maar de nieuwbouw aan de noordzijde ervoor zorgt dat toch een volkomen nieuw concept wordt gerealiseerd.

De nieuwbouw betekent een uitbreiding van het huidige museum en voorziet verder in laboratoria, kantoren, depots en horecavoorzieningen. Alle museale en publieke functies worden ondergebracht in de nieuwbouw naast het bestaande gebouw. Alle niet-museale functies zoals kantoren, laboratoria en depots worden ondergebracht in de gerenoveerde oudbouw en de toren. Een transparante centrale publieke hal koppelt de nieuwbouw en oudbouw, verbindt alle functies met elkaar en fungeert tegelijkertijd als entree van het ensemble. De expositiezalen, het open depot, de laboratoria, de publieksvoorzieningen en de kantoren zijn allemaal toegankelijk en zichtbaar vanuit deze hal.

De twee gebouwen vormen ondanks het verschil in uiterlijk een eenheid. De beide bouwdelen worden verbonden met een grote glazen volume. In de nieuwbouw sluit deze aan op een getrapt en gesloten volume. Deze vorm, die sterk doet denken aan de archieven voor Beeld en Geluid in Hilversum van Neutelings Riedijk (1999 - 2006), ontstaat door de organisatie, waarin de gevraagde grote zalen beneden en de kleinere zalen op de verdiepingen worden gesitueerd.

Het ontwerpteam bestaat, naast Neutelings Riedijk Architects, uit Aronsohn Constructies, Bureau Huisman & Van Muijen en Ingenieursbureau DGMR.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook