> > TU-Noord Delft beschermd stadsgezicht

TU-Noord Delft beschermd stadsgezicht

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

26-06-2013 - Het gebied TU-Noord in Delft is op 26 juni door het Rijk aangewezen als beschermd stadsgezicht. TU-Noord krijgt met deze speciale status nationale erkenning vanwege de bijzondere architectuurhistorische, sociaaleconomische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische betekenis.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed noemt de concentratie van onderwijs- en onderzoeksgebouwen van de toenmalige Technische Hogeschool uit de periode 1900-1940 uniek.

Tussen de imposante gebouwen van de Technische Hogeschool die door verschillende Rijksbouwmeesters, waaronder J.A.W. Vrijman en J. Lokhorst, zijn ontworpen, liggen twee groene elementen: de Botanische Tuin en het De Vries van Heijstplantsoen. Aan de zuidkant ligt een derde groengebied, de begraafplaats Jaffa met daaromheen het Zuidplantsoen. De afwisseling van grootschalige gebouwen met groene ruimten geeft het gebied zijn speciale karakter.

Het nieuw beschermd stadsgezicht grenst aan de zuidkant van de oude historische binnenstad die al sinds 1976 beschermd is. TU-Noord omvat grofweg het gebied tussen de Ezelsveldlaan, de Julianalaan, de Schoemakerstraat, de Christiaan Huygensweg en de Michiel de Ruyterweg. Gisteren werd in het hart van het gebied nieuwe, door KCAP ontworpen, studentenhuisvesting geopend.

De nieuwe status van het gebied TU-Noord heeft tot gevolg dat eigenaren bij het wijzigen van hun panden rekening moeten houden met de bijzondere karakteristieken ervan. Veel gebouwen in het gebied zijn al gemeentelijk of rijksmonument – voor die eigenaren verandert er weinig. Eigenaren van niet-monumenten zullen bij plannen voor een aantal wijzigingen aan het exterieur nu een omgevingsvergunning moeten aanvragen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook