> > Recensie: DASH De Stadsenclave

Recensie: DASH De Stadsenclave

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

22-08-2011 - Gebieden in de stad die een eigen herkenbare structuur hebben, als het ware kleine dorpen binnen het groter geheel vormen, zijn onderwerp van de nieuwste uitgave van Delft Architectural Studies on Housing. DASH heeft er ook een term voor geïntroduceerd: De Stadsenclave.

De kern van het boek is een projectdocumentatie met tien stadsenclaves in Amsterdam, Rotterdam, Breda, Leuven, Wenen, Londen en Parijs. Woningbouw is een belangrijk onderdeel van alle plannen. De stadsenclave kan vele gedaanten aannemen, zoals traditionele stedenbouwkundige invullingen met hoven, megastructuren met opgetilde voetgangersroutes als het Londense Barbican of een open maaiveld met daarin rondgestrooide gebouwen (Chassé-terrein).

Een van de opgenomen projecten is het door de Franse architect Fernard Pouillon gerealiseerde moderne woningbouwproject Résidence du Point-du-Jour bij Parijs. Opmerkelijk is de geschiedenis van dit project en zijn architect. Hij richtte voor het woningbouwproject een bouwbedrijf op, iets dat was verboden voor architecten in Frankrijk. Door allerlei problemen gaat het bouwbedrijf failliet en krijgt Pouillon gevangenisstraf. Na zijn straf emigreert hij naar Algerije. Hij keert pas 15 jaar later terug om te worden geridderd door president Mitterand.

Verder maakt de lezer kennis met de verschillende ideeën over het ontwerpen voor stedelijke locaties via een interview met Rob Krier en teksten over O.M. Ungers "Grossform, een kijk op grootstedelijke projecten" van Lara Schrijver, "de huiselijke superstructuren van Piet Blom" door Dirk van den Heuvel, "Straten in de lucht" (over het Adelphi complex in Londen) van Christopher Woodward en The Barbican, City of London van Elian Harwood.

De laatste tekst belicht de geschiedenis van The Barbican in Londen dat ook opgenomen is in de projectdocumentatie. The Barbican werd gebouwd in het platgebombardeerde noordelijke deel van The City. De architecten Chamberlin, Powell & Bon kregen naar het kleinere Golden Lane project in Londen de opdracht voor The Barbican. De realisatie duurde meer dan 20 jaar en omvatte de bouw van onder meer zo'n 2.000 woningen, een school, een kunstencentrum, parkeergarages en commerciële ruimten. Onder het complex ligt de Circle metrolijn. Een voetgangersdek op 10 meter hoogte verbindt de verschillende bouwdelen met elkaar en overkluist Beech Street en verschillende parkeergarages. De woningen hebben kenmerkende betonnen balkons en daken in de vorm van tongewelven. Drie 43 verdiepingen tellende woontorens bekronen het complex. Toen het kunstencentrum in de jaren tachtig voltooid werd waren de ideeën over dergelijke grootschalige projecten inmiddels radicaal veranderd.

In "Fragmenten van een ideale stad" constateren Dick van Gameren & Pierijn van der Putt dat de vele lege industrie- en bedrijfsterreinen in stedelijke gebieden de bouw enclaves mogelijk en wenselijk maakt. Zij kunnen volgens de schrijvers de stad de noodzakelijke differentiatie bieden die past bij de huidige maatschappij. Zij gaan hierin echter voorbij aan de huidige crisis waarin zelfs dergelijke projecten niet meer worden ontwikkeld.

De projecten in "DASH - De Stadsenclave" laten zien dat de ideeën over grootschalige bouwprojecten in de loop der tijd veranderen. In het begin van de vorige eeuw ontwikkelde men hoven als het Linnaeushof in Amsterdam en het Rabenhof in Wenen die aansluiting zoeken bij de omliggende stad. In de jaren zestig bouwde men grootschalige moderne hoogbouwcomplexen als Résidence du Point-du-Jour en Barbican. Later proberen architecten als Piet Blom en Rob Krier de kleinschaligheid weer terug te brengen, Blom knipt zijn project aan de Oude Haven in Rotterdam zelfs in vier delen met ieder een eigen vormgeving.

Met de archiefbeelden, speciaal voor deze publicatie gemaakte plattegronden, recente foto's en een informatieve teksten is "DASH - De Stadsenclave" een uitstekende inspiratiebron voor iedereen die zich wil verdiepen in grootschalige (woning)bouwprojecten in de stad

Informatie: DASH De Stadsenclave / Auteurs: Lara Schrijver, Elain Harwood, Dirk van den Heuvel, Pierijn van der Putt, Dick van Gameren, Christopher Woodward (TU Delft, Leerstoel Woningontwerp) (redactie) / Vormgeving: Joseph Plateau / Geïllustreerd (kleur en zw/w) / Paperback / 160 pagina's / Formaat: 23 x 28 cm / Nederlands/Engelse editie / Uitgever: NAi Publishers i.s.m. Faculteit Bouwkunde Leerstoel Woningontwerp, Technische Universiteit Delft/ ISBN 978-90-5662-809-3 / Prijs: € 29,50

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook