> > Recensie: Green Dream

Recensie: Green Dream

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

13-06-2010 - Vorig jaar werd door minister Plasterk The Why Factory op de faculteit Bouwkunde in Delft geopend. Hoogleraar Winy Maas (MVRDV) werkt sindsdien met studenten aan de ontwikkeling van modellen en visualisaties voor de stad van de toekomst. Een van de eerste resultaten van The Why Factory is de publicatie "Green Dream - How future cities outsmart nature".

De cover, Eco-cities met elkaar en conventionele steden vergeleken (pp. 176-177), voedselproductie in Barcelona (pp. 346-347) en "dauwbergen" in Caïro (pp. 356-357).

In het boek worden 22 observaties met betrekking tot duurzaamheid gepresenteerd. De vele problemen en gevaren die een duurzame ontwikkeling in de weg staan worden benoemd. Ontwikkelingen als groene stroom en duurzame steden gaan te langzaam en stellen getalsmatig nog te weinig voor. Zo passen alle LEED gecertificeerde gebouwen die op de wereld zijn gebouwd op de vier stroken ten oosten van het New Yorkse Central Park.

Interessant voor ontwerpers is "Green buildings are ugly", The Why Factory stelt dat als duurzaam bouwen blijft steken in een vormgevingscliché het niet succesvol kan zijn. Vaak bestaan deze gebouwen uit toevoegingen die geen onderdeel zijn van de architectuur. Architecten worden belemmerd door de vele randvoorwaarden van duurzaam bouwen en een beperkt budget. Er zijn slechts enkele aansprekende voorbeelden, zoals de Hearst-tower van Foster in New York.

"Nine Green Dreams" laat zien hoe groene steden eruit zouden kunnen zien. Hier worden prachtige impressies getoond van bijvoorbeeld voedselfabrieken die hangen boven het Barcelona van Cérda, gigantische bloemvormige zonnecentrales die de energievoorziening voor Phuket moeten gaan verzorgen en "dauwbergen" die het watertekort van Caïro moeten gaan verhelpen. Enkele ideeën, zoals groene stadsverlichting, die het dierenrijk met rust laat en veel zuiniger is, zijn nu al maakbaar. Waar de 22 observaties uitgebreid zijn verantwoord met voetnoten, ontbreekt dat hier geheel. Wat zijn de technische mogelijkheden? Levert de witte stad Taipei die hitte reflecteert werkelijk een veel koelere stad op?

The Why Factory ontwikkelt in samenwerking met ARUP, DGMR en MVRDV "the Green City Calculator". Dit wordt een plannings- en ontwerpgereedschap voor groene steden, vergelijkbaar met wat LEED en BREAAM op gebouwniveau doen. "The Green City Calculator" moet op het gebied van duurzaamheid prestaties van steden gaan meten en plannen en maatregelen beoordelen.

The Green Dream laat vele interessante ideeën op het gebied van duurzaamheid zien, zoals de zonnecentrales bij Phuket die een toeristische attractie kunnen worden. Pirjo Haikola beschrijft een groene stad voor 1 miljoen inwoners die zelf 3,35 bij 3,35 kilometer meet. De stad heeft voor de energievoorziening, een, overigens niet duurzame, kerncentrale, 102 km² zonnecentrale en 378,8 km² windmolenpark nodig. Deze cijfers laten zien dat we nog ver weg van een duurzame en CO2 neutrale samenleving zijn. Winy Maas besluit het boek met "So, then we have done it. We have a complete sustainable world". Maar vooralsnog blijft de "Green Dream" een droom.

Informatie: Green Dream - How Future Cities Outsmart Nature / Redactie: The Why Factory Winy Maas, Pirjo Haikola en Ulf Hackauf / Interviews met Andy van den Dobbelsteen (professor TU Delft), Paul van Bergen (DGMR), Jaap Wiedenhoff (ARUP) en professor James Woudhuysen. / Vormgeving: Thonik/ BENG / Geïllustreerd (kleur en zw/w) / Paperback / 408 pagina's / Formaat: 15 x 21 cm / Engelse editie / ISBN: 978-90-5662-741-6 / Prijs: € 30,00.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook