> > Recensie: Architectuurjaarboek 2009-10

Recensie: Architectuurjaarboek 2009-10

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

30-04-2010 - Een donkerbruin gebouw op een beboste helling in de sneeuw siert de cover van Architectuur in Nederland - Jaarboek 2009-10. Het gebouw kraagt uit. Bezoekers van het restaurant zitten achter glazen midden tussen de bomen. Het gebouw, revalidatiekliniek Groot Klimmendaal, is een ontwerp van Koen van Velsen.

Van boven naar beneden: De cover met Groot Klimmendaal door Koen van Velsen en twee foto's uit het boek, De Bostoren te Putten van SeARCH en BK City in Delft.

Vorige week is het nieuwe architectuurjaarboek verschenen. De jaarboekredactie bestaat voor het tweede jaar uit Samir Bantal, JanJaap Berg, Kees van der Hoeven en Anne Luijten. Het inmiddels 24ste Jaarboek bevat de bekende formule. De vier thematische artikelen gaan over de crisis, ontwerpend onderzoek, de geschiedenis van het jaarboek zelf en over architectuurstromingen. Een overzicht laat de belangrijkste gebeurtenissen per maand zien, van het faillissement van Erick van Egeraat tot de financiële problemen bij woningcoöperaties. Maar de kern van het jaarboek bestaat natuurlijk nog steeds uit een overzicht van zo'n dertig gebouwen die het afgelopen jaar zijn voltooid.

Kees van der Hoeven bespreekt in "Wel of geen Stijl?"" de architectuurstromingen in Nederland. Hij introduceert een eigen schema waarin Nederlandse architectenbureaus worden ingedeeld naar stroming. De x-richting loopt van traditie, via moderniteit naar avant-garde. De y-richting geeft aan of er weinig of veel architectonische middelen worden gebruikt. Volgens het schema van Van der Hoeven behoren architecten als Erick van Egeraat, Kas Oosterhuis en UNStudio tot de avant-garde die veel architectonische middelen gebruiken. Diagonaal daar tegenover staan De Nijl en Rapp + Rapp, traditionele architecten die weinig architectonische middelen gebruiken. Hij besluit met een schema waarin de dertig in het jaarboek opgenomen projecten naar stroming worden ingedeeld.

Tot slot de dertig opgenomen projecten. Wat opvalt aan de selectie is dat buitenlandse architecten bijna geheel afwezig zijn. Alleen van de in Zürich gevestigde Christian Müller is een project opgenomen. Ook de traditionele architectuur komt er slecht vanaf. In het eerder genoemde overzicht van Kees van der Hoeven is alleen het Natuurcentrum Ameland van TWA in het hokje van de traditionelen geplaatst.

De projecten worden voorafgegaan door twee pagina's met 32 wel bezochte, maar niet geselecteerde projecten. Onder de afvallers zijn gebouwen van Benthem Crouwel, Marlies Rohmer, Paul de Ruiter, UNStudio, MVRDV, DP6 Architectuurstudio en de Spaanse architect Baldeweg. De laatste ontwierp het RACM dat in Amersfoort staat en niet Apeldoorn zoals het bijschrift vermeldt.

Architectuur in Nederland, jaarboek 2009-10 is een boek met de bekende succesvolle formule, waarbij een selectie van zo'n dertig projecten wordt getoond. Of zoals Anne Leijten in haar tekst zegt: "Het Jaarboek is iedere keer een feestje, zowel voor de makers als de architectuurwereld".

Opgenomen in het Jaarboek zijn de volgende projecten: Villa Welpeloo in Enschede van 2012 Architecten, The V Tower te Eindhoven van Wiel Arets, BK City in Delft, T-kwadraat in Tilburg van Bo.2/vH, Huis IJburg in Amsterdam van Claus en Kaan, Parksite Rotterdam van Doepel Strijkers/Lex-Architecten, Blok 17 op IJburg van Döll, The Rock in Amsterdam van Erick van Egeraat, De Buigerij in Hengelo en Blok J van het Funen door Dick van Gameren, Universiteitsbibliotheek Utrecht van Grosfeld van der Velde/DHV, De Parels van Oisterwijk door Güller Güller/Christian Müller, De Hermitage in Amsterdam van Hans van Heeswijk architecten, Bospaviljoen met zwembad in Rijsbergen door Van den Heuvel, Hedendaags wonen in een boerderij van Jelle de Jong, The Red Apple in Rotterdam van KCAP, Hiphouse in Zwolle van Kempe Thill, Nieuwbouw zaal en verbouwing stadsfoyer Stadsschouwburg in Amsterdam van Jonkman Klinkhamer, Merry-Go-Around in Ruinen van Ira Koers, woning en werkgebouw in Rotterdam van Kühne & Co, woningbouw De Wereld in Eindhoven van Mecanoo, Blok K van Het Funen in Amsterdam door NL Architects, Verkeersbrug Sneek door OAK, Woonhuis Bierings in Utrecht door Rocha Tombal, De Bostoren van SeARCH, Panta Rhei in Amstelveen van Snelder Architecten, Natuurcentrum Ameland van TWA, Groot Klimmendaal in Arnhem van Koen van Velsen, SODAE House in Amstelveen van VMX en Paviljoen Roosendaal door René van Zuuk.

Informatie: Architectuur in Nederland - Jaarboek 2009/10 / Redactie: Samir Bantal, JaapJan Berg, Kees van der Hoeven, Anne Luijten / Vormgeving: Joseph Plateau, Paperback / Geïllustreerd (kleur) / 184 pagina's / Formaat: 24 x 32 cm / Nederlands/Engelse editie / ISBN 978-90-5662-751-5 / Prijs: € 39,50.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook