> > Recensie: Jaarboek in het teken van hergebruik

Recensie: Jaarboek in het teken van hergebruik

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

01-05-2008 - Vorige week is het nieuwe Architectuurjaarboek 2007>08 verschenen.

Deze editie kent de gebruikelijke opzet. Naast 31 projectbeschrijvingen en vier essays bevat het een selectie van nieuwsitems uit het afgelopen jaar zoals het Ecohuis in Steenwijk en de sloop van de Zwarte Madonna in Den Haag. Dit jaar is het Jaarboek voor de derde en laatste keer samengesteld door Daan Bakker, Allard Jolles, Michelle Provoost en Cor Wagenaar. Ze zullen volgend jaar worden opgevolgd door JaapJan Berg, Anne Luijten, Samir Bantal en Kees van der Hoeven.

Deze editie staat voor een groot deel in het teken van herontwikkeling en renovatie. Op de cover prijkt de NDSM-atelierstad, een door Dynamo architecten ontworpen raamwerk waarbinnen culturele ondernemingen een eigen werkplek kunnen bouwen in een bestaande loods. Twee van de vier essays, Enter Utopia? en Stedelijke vernieuwing, gaan voor een groot deel over dit onderwerp. Twaalf van de door 31 door de redactie geselecteerde projecten zijn aanpassingen en/of toevoegingen aan bestaande bouwwerken. Deze projecten variëren van een kantoorgebouw op een voormalige kraanbaan in de Amsterdamse haven tot de verbouwingen van een woon- en winkelgebouw tot bibliotheek.

De 31 projecten geven een veelzijdig beeld van de Nederlandse bouwproductie van afgelopen jaar. Een haast onopvallende renovatie van portiekwoningen in Rotterdam van Henk van Schagen en de verbouwing van het Wallisblok door Hulshof architecten in Rotterdam West worden getoond naast in het oog springende gebouwen van sterarchitecten als MVRDV en Neutelings Riedijk. Een opvallende afwezige is het Agoratheater te Lelystad van UN Studio. Dit feloranje cultuurgebouw wordt in de tekst over stedelijke vernieuwing wel "hét icoon van 2007" genoemd, maar wordt gek genoeg niet verder besproken.

Het jaarboek toont een mix van kleinschalige en grote projecten, van traditionele tot vernieuwende realisaties. Wat Architectuur in Nederland - Jaarboek 2007>08 mede interessant maakt is de opname van een aantal nog niet uitgebreid gepubliceerde plannen.

Info: Architectuur in Nederland - Jaarboek 2007>08 / Redactie: Daan Bakker, Allard Jolles, Michelle Provoost en Cor Wagenaar / Met projecten van Dynamo Architecten, Trude Hooykaas, Mei, Wessel de Jonge, Dok, Aequo, Claus en Kaan, Neutelings Riedijk/DP6, Van Schagen, BUROBEB, VMX, Van Sambeek & Van Veen, MVRDV, SeARCH, Hulshof, LIAG, De Zwarte Hond, DKV, Marlies Rohmer, Hundertwasser, Arons en Gelauff, CustomR , Korteknie Stuhlmacher, Han Westelaken, Wiel Arets, Van Herk & De Kleijn, Schroeder & De Jong, Made, VHP, Benthem Crouwel en Courage / Vormgeving: Joseph Plateau / Paperback, ingebonden / Geïllustreerd (kleur en zw/w) / 176 pagina's / Formaat: 24 x 32 cm, Nederlands en Engelstalig / ISBN 978-90-5662-050-9 / prijs € 39,50.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook