> > Recensie: De Haagse School

Recensie: De Haagse School

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-11-2006 - Onlangs is het boek De Haagse School verschenen. Het is een inleiding in scholenbouw over de afgelopen 100 jaar in Den Haag. Het boek loopt van het Gymnasium Haganum uit 1907 tot de nieuwste scholen in de VINEX wijken Wateringen en Ypenburg.

Vlnr. De cover met de English International School van architect Dirk Jan Postel (Kraaijvanger Urbis) en twee bladzijden uit het boek met de door Mecanoo ontworpen Rooms-katholieke basisschool De Fontein en de openbare basisschool Maria Montessori in de wijk Wateringen. Afbeeldingen door NAi Publishers.

De Haagse School bestaat uit drie onderdelen: een tekst door Dorine van Hoogstraten, twintig voorbeelden van scholen en tot slot acht interviews in "De weg naar school".

De tekst van Dorine van Hoogstraten gaat over de verschillende aspecten van scholenbouw in Den Haag. De lokale scholenbouwtraditie, veranderingen in het onderwijs, de stedenbouwkundige situatie, de plattegronden en de architectonische ontwerpen komen aan bod. Aan het eind vertellen enkele architecten over de scholen die zij ontwierpen.

Elk van de 20 voorbeeldprojecten wordt belicht met tekst, een foto van de huidige situatie, een historisch beeld en een plattegrond. De Haagse School laat niet alleen de architectonisch meest interessante scholen zien, maar toont ook de meer anonieme onderwijsgebouwen die in de stad gerealiseerd zijn. Zowel verschillende schooltypen (basisschool, middelbare school en De Haagse Hogeschool) als gebouwen voor diverse bijzondere onderwijsvormen (de Montessorischool, de Vrije School en de Openluchtschool) komen voorbij.

"De weg naar school" biedt 8 interviews van bekende Hagenaars als Rinus Geritssen van de Golden Earring en bestuurder Adri Duivestein. Zij vertellen over de school waar ze destijds les hadden.

Door middel van plattegronden wordt de opzet van de verschillende scholen duidelijk gemaakt. Ook wordt de ontwikkeling van het onderwijs, van klassikaal onderwijs naar individuelere onderwijsvormen als het studiehuis, belicht en de invloed daarvan op de schoolgebouwen. De Haagse School is kortom een interessante inleiding voor iemand die iets wil weten over schoolgebouwen in Nederland en Den Haag in het bijzonder.

Informatie: De Haagse School - Architectuur om in te leren. Schrijvers: Dorine van Hoogstraten, Maaike Kraaijeveld, fotografie Bart Sorgedrager ea, vormgeving: Typography, Interiority & Other Serious Matters, gebonden 128 pagina's, formaat 28 x 24 cm, Nederlandstalig, ISBN 90-5662-540-3/978-90-5662-541-1, prijs € 29,50.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook