> > Recensie: Wood Works Onix

Recensie: Wood Works Onix

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

14-12-2009 - Onix werd bekend door een houten multifunctionele schuur in Noordlaren met geknikt dak, waarin kantoorruimte, berging, carport en overdekt terras zijn opgenomen. Het bescheiden gebouwtje is een fraai voorbeeld van houtbouw die veel meer ontwerpen van Onix kenmerkt. Hout is ook het thema van de recent verschenen publicatie over het werk van Onix, dat nu 15 jaar bestaat.

Wood Works Onix presenteert 20 projecten waarin hout een grote of kleinere rol speelt. Een bouwmateriaal ook dat je voor bijna elke functie in de bouw kan gebruiken, van constructie tot kozijn en plafond. Zo ontwierp Onix in samenwerking met Hans Achterbosch een brug over de A7 bij Sneek, de eerste houten brug in deze categorie in Nederland. Deze opgave werd gerealiseerd door twee dubbel gekromde spanten van accoyahout. De kleinere projecten zoals de schuur in Noordlaren (1999), de Mikkelhorst in Haren (2003) en het DogmA huis in Leeuwarden (2005) zijn bijna geheel in hout gebouwd, waaronder de hoofddraagconstructie.

Onix werd in 1994 opgericht door Alex van de Beld en Haiko Meijer. Inmiddels is Van de Beld naar Zweden verhuisd, waar hij in Helsingborg de tweede vestiging van Onix leidt.

Bij het doorbladeren van het boek vallen de vele "daklandschappen" op die Onix realiseerde. Het woongebouw met kinderdagverblijf in Stavanger (Noorwegen) kreeg een dak dat omhoog wordt gehouden door schuinstaande houten kolommen, de Mikkelhorst te Haren heeft een doorlopend dak dat bestaat uit meerdere hellende segmenten en het DogmA huis in Leeuwarden heeft een beloopbaar dak dat eindigt in het terras op de begane grond. De ontwikkeling van de detaillering van deze daken wordt uitgebreid beschreven door schetsen.

De ontwerpen worden gepresenteerd door foto's, (detail)tekeningen en schetsen. Deze schetsen laten de verschillende ingredi├źnten of bouwstenen zien waaruit een project is opgebouwd, zoals bijvoorbeeld de gevel en de hoofddraagstructuur. Deze schetsen illustreren gelijk de ontwerppraktijk bij Onix: er wordt niet ontworpen met de computer, hiermee worden alleen de bouwkundige tekeningen gemaakt.

Wood Works Onix beschrijft de toepassing van het favoriete bouwmateriaal van het architectenbureau. Het gaat over vakmanschap, bouwtechniek en ontwerpen. De prettig leesbare teksten van Hilde de Haan zijn een zeldzaamheid in de Nederlandse architectuurjournalistiek.

Informatie: Wood Works Onix - architectuur in hout / concept en samenstelling: Haiko Meijer i.s.m. Hilde de Haan, Peter de Kan en Alex van de Beld / vormgeving: Peter de Kan / gebonden geïllustreerd / 324 pagina's / formaat: 17 x 24 centimeter / Nederlands- en Engelstalig / ISBN 978-90-5662-679-2 / 39,50 euro.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook