> > Recensie: Testify!

Recensie: Testify!

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-07-2011 - In het Oost Duitse plaatsje Salbke-Magdeburg staat aan een driesprong een bibliotheek opgebouwd uit betonnen gevelelementen van een voormalig warenhuis. In een leescafé en enkele nissen is plaats om een van de 20.000 boeken uit de bibliotheek te lezen.

De cover en enkele pagina's uit het besproken boek: de schilderingen in de sloppenwijken van Rio de Janeiro, de openluchtbibliotheek in Salbke-Magdeburg en woningbouwproject Lisboa7 in het centrum van Mexico-Stad.

Deze openluchtbibliotheek is een van de 25 projecten die curator Lukas Feireiss selecteerde voor de NAi-tentoonstelling en publicatie Testify! - The consequences of architecture.

Testify! is onderdeel van Architectuur als Noodzaak, de innovatieagenda van het Nederlands Architectuurinstituut. Volgens Feireiss zijn de problemen van de huidige architectuur dat het gaat om een mooi plaatje, een goede eerste indruk, dat architecten vooral met elkaar praten en de gebruiker negeren en dat architecten weinig leren van hun gerealiseerde werken. Testify! is een getuigenis van wat er gebeurt nadat een project is voltooid.

De besproken projecten zijn verspreid over de wereld, op alle continenten. Onder de kopjes context, missie en realisatie worden de projecten ingeleid, gevolgd door interviews.

Testify! is nadrukkelijk geen standaard architectuurboek. De projecten variëren van enorme muurschilderingen in de sloppenwijken van Rio de Janeiro naar ontwerp van de Nederlanders Haas & Hahn, Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn, de inrichting van verwaarloosde openbare ruimten in Zaragozza, Copenhagen Wheel, een apparaat met elektromotor en batterij die remenergie opslaat voor fietsers tot een compact betonnen appartementengebouw in het centrum van Mexico-Stad.

Voor het boek en de tentoonstelling interviewde Feireiss niet alleen de ontwerpers en initiatiefnemers, maar ook de gebruikers, bewoners en bezoekers. Hij wil laten zien hoe de projecten worden gebruikt en wat deze voor gebruikers betekenen. Vaak zijn de projecten met minimale middelen gerealiseerd. In de projecten staat duurzaamheid, zoals hergebruik, centraal.

Een van de meest aansprekende voorbeelden uit Testify! is de Eichenbaumoper. Locatie is een onder snelwegviaducten gelegen metrostation in het Ruhrgebied, een grauwe en onveilige omgeving. Hier is een uit steigers opgebouwde tribune gerealiseerd voor optredens, waaronder box-wedstrijden en opera's. Daarnaast is uit containers de 'Opernbauhütte' gerealiseerd, een ruimte voor allerlei activiteiten. Met enkele simpele ingrepen is de locatie veranderd in een populaire ruimte voor de buurt.

Informatie: Testify! - The Consequences of Architecture / Auteurs: Lukas Feireiss, Ole Bouman / Vormgeving: De Designpolitie / Geïllustreerd (kleur en zw/w) / Paperback / 240 pagina's / formaat: 20 x 25 cm / Engelstalig / ISBN: 978-90-5662-823-9 / Prijs: € 29,50.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook