> > Herontwikkeling Noordelijk Havenhoofd Scheveningen

Herontwikkeling Noordelijk Havenhoofd Scheveningen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

03-07-2013 - Vandaag worden de plannen voor de herontwikkeling van het Noordelijk Havenhoofd in Scheveningen van VolkerWessels Vastgoed en ondernemers verenigd in het Viscluster Scheveningen gepresenteerd aan wethouder Marnix Norder van Den Haag.

Onderdeel van de plannen zijn de stedenbouwkundige visie van KCAP Architects&Planners en het businessplan voor de gebiedsontwikkeling van het Noordelijk Havenhoofd in Scheveningen. Het 8,8 hectare grote areaal wordt met een gemengd programma van recreatie in combinatie met de oorspronkelijke visserij tot een gebied met een bijzonder karakter ontwikkeld.

Het plan bestaat uit twee delen: de visserij met verwerkingsbedrijven aan de Visafslag en aan zee de boulevard met een recreatief toeristisch programma. De visserijsector zal rond de eerste haven geconcentreerd blijven en uitbreiden.

“Daardoor ontstaat meer ruimte voor de vissersschepen om de vangsten te lossen en om een efficiënt en toekomstbestendig logistiek proces te organiseren. Dit versterkt de concurrentiepositie van Scheveningen als visserijhaven,” zegt Hans Borsje, regiomanager van VolkerWessels Vastgoed.

Irma van Oort, partner van KCAP voegt hieraan toe: “De verbetering van de ruimtelijke structuur en inrichting dragen bovendien direct bij aan de aantrekkelijkheid van de badplaats als geheel.”

Aansluitend aan de boulevard van de Spaanse architect De Solà-Morales wordt een nieuw duinlandschap aangelegd. Bovenop een parkeergarage ontstaat een nieuwe wandelboulevard, met uitzicht over strand en zee. Op de punt van de boulevard is een 3-sterren hotel, een hotelappartementencomplex met paviljoens en diverse terrassen en op termijn een indoorsportcluster gepland, daarnaast het educatief centrum ‘FISH’ waar alles over vis en de Noordzee ervaren kan worden.

De stedenbouwkundige visie en het businessplan zijn basis voor het ontwerpbestemmingsplan. Voor de architectonische uitwerking zijn verschillende architecten verantwoordelijk, waaronder KCAP voor het hotel en de renovatie en uitbreiding van de United Fish Auctions (UFA) gevestigd in het bestaande kopgebouw van de Visafslag en de bestaande visafslaggebouwen die als Rijksmonument genoteerd zijn.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook