> > MVSA en Van Stigt ontwerpen universiteitsbibliotheek

MVSA en Van Stigt ontwerpen universiteitsbibliotheek

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

03-07-2013 - MVSA Architects & Architectenbureau J. Van Stigt krijgen gezamenlijk de opdracht om de nieuwe universiteitsbibliotheek Binnenstad voor de Universiteit van Amsterdam (UvA) te ontwerpen.

De nieuwe universiteitsbibliotheek wordt het hart van de Faculteit der Geesteswetenschappen, die op en rond het Binnengasthuisterrein en de Oudemanhuispoort geclusterd gaat worden.

Voor de UvA bibliotheek op deze locatie is begin deze eeuw een prijsvraag uitgeschreven die in 2002 werd gewonnen door Cruz y Ortiz. Dit plan is echter niet gerealiseerd, omdat de geplande sloop van een aantal rijksmonumenten op te veel weerstand stuitte. Daarna is door Bierman Henket architecten een structuurontwerp gemaakt dat voorziet in een transparante overkapping van de binnenplaats achter het monumentale complex. Ook is er in de plan sprake van een nieuw volume aan de Nieuwe Doelenstraat om de gevelwand te voltooien.

MVSA Architects & Architectenbureau J. Van Stigt gaan een architectonisch ontwerp maken van dit structuurontwerp voor het nieuwe studiecentrum annex bibliotheek, waarover Stadsdeel Centrum, Bureau Monumenten en Archeologie, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de UvA vorig jaar overeenstemming bereikten.

De nieuwe universiteitsbibliotheek krijgt een publieksfunctie waar onderwijs en onderzoek elkaar ontmoeten. Zo biedt het gebouw toegang tot de open toegankelijke collectie voor de geesteswetenschappen en zullen er voor een breed publiek lezingen, discussies en presentaties gehouden worden. Daarnaast komen er zo’n 1000 studieplaatsen met hoogstaande ICT-voorzieningen.

De UvA vindt de huidige huisvesting, zo'n 350.000 m² op vele afzonderlijke locaties, te veel versnipperd. Bovendien zijn veel panden in de loop der jaren minder geschikt geworden voor hedendaags wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. De UvA werkt daarom aan het concentreren van de huisvesting in een beperkt aantal gebieden in Amsterdam: het Science Park Amsterdam (bètafaculteit), Roeterseiland (gammadisciplines), Binnenstad (Geesteswetenschappen) en Amsterdam-Zuidoost (AMC).

MVSA Architects en architectenbureau J van Stigt hebben eerder aan het Conservatoriumhotel in Amsterdam samengewerkt. Daarbij was MVSA verantwoordelijk voor de nieuwbouw en bureau van Stigt voor de herbestemming en restauratie van de oudbouw. De architectenbureaus zeggen over de nieuwe opdracht: "We zijn bijzonder verheugd om deze opdracht van begin af aan samen te kunnen doen."

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook