> > Het Ontwerp: Skytower van Meyer en Van Schooten

Het Ontwerp: Skytower van Meyer en Van Schooten

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

14-02-2011 - In een TV-commercial uit 2008 voor biermerk Grolsch met vrienden Barry Hay van de Golden Earring en architect Roberto Meyer flitst het opvallende ontwerp voor de Skytower in Amsterdam voorbij. In deel 3 van Het Ontwerp wordt dit niet gerealiseerde icoon van Meyer en Van Schooten Architecten besproken.

Beelden van de Skytower. Van boven naar beneden: Impressies van de entree, de noordzijde van de toren met op de achtergrond de Toren Overhoeks, van de Skytower, een doorsnede, de stedenbouwkundige situatie met zichtlijnen en omliggende bebouwing en enkele plattegronden (een verdieping van de voet van het gebouw, een kantoorverdieping en de top met bijzondere functies).

Op de noordoever van het IJ in Amsterdam wordt de nieuwe wijk Overhoeks gerealiseerd. Tot 2018 worden zo'n 2.000 woningen gebouwd. Ook wordt er het EYE Filminstituut van het Oostenrijkse architectenbureau Delugan Meissl gerealiseerd. Eind dit jaar moet dit gebouw voltooid zijn.

Onderdeel van dit plan is een strook met hoogbouw tot 110 meter. Meyer en Van Schooten ontwierpen voor de Skytower in deze strook een spectaculair ontwerp met grote uitkragingen.

De competitie van ING Real Estate vroeg om een gebouw met een gemengd programma van kantoren, hotel, conferentiecentrum, wellness centre, uitzichtplatform en trouwkapel. Naast Meyer en Van Schooten deden onder meer SeARCH Architects en UN Studio mee.

Basis voor de plattegrond van het ontwerp van Meyer en Van Schooten is een afgeronde gelijkzijdige driehoek. De driehoek vormt ook de basis voor de drie richtingen waar het gebouw op is georiƫnteerd: het nabijgelegen plein, Amsterdam Noord en de Dam in Amsterdam centrum.

Met deze opzet brengt Meyer en Van Schooten het hybride programma samen in een sterke totaalvorm. In het gebouw kan je een dier zien dat met zijn kop naar de Amsterdamse binnenstad kijkt. De voet van het gebouw is georiƫnteerd op het westen en telt zeven verdiepingen. De kantoren (verdieping 9 tot en met 21) kragen uit en zijn gericht op het noordoosten. De kop met bijzondere functies is gericht op het zuiden.

De horizontale raamstroken en borstweringen in de gevel worden onderbroken door diagonalen die de grote uitkragingen van het gebouw mogelijk maken.

Met het ontwerp voor de Skytower overtreffen Meyer en Van Schooten het ontwerp voor het hoofdkantoor van de ING aan de Amsterdamse Zuid-as. Het auditorium in de punt van het ING House lijkt sterk op de uitkragende kop van de Skytower.

UNStudio won de competitie in 2008. Of dit project gerealiseerd wordt is niet zeker. Het project ligt, net als de meeste Amsterdamse bouwprojecten, stil door de crisis in de vastgoedsector. Bovendien heeft de grachtengordel in het centrum de status van UNESCO werelderfgoed gekregen. Dit belemmert dit en andere de ambitieuze hoogbouwplannen op Overhoeks.

Bronnen: Spraakmakers: interview Roberto Meyer door Yoeri Albrecht - Het Gesprek - 18-8-2008 / Meyer en Van Schooten Architecten.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook