> > Brede school en woningen Mecanoo voltooid

Brede school en woningen Mecanoo voltooid

21-01-2011 - Gisteren is de R.K. Basisschool St. Lukas door schooldirecteur Johan Hoogenboom, oud- stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Osdorp Marjo Teuling en stadsdeelwethouder Ronald Mauer op feestelijke wijze geopend. De brede school is een ontwerp van Mecanoo architecten.

In de wijk Osdorp, aan de rand van Amsterdam, is een grootscheeps stedelijk vernieuwingsproject gaande. Voor de Reimerswaalbuurt is onder supervisie van de Architecten Cie een ambitieus deelplan opgesteld. Er worden negen woonblokken gerealiseerd met daartussen brede straten en autovrije pleinen. Mecanoo heeft het eerste multifunctionele complex ontworpen met een brede school, sporthal, twee peuterspeelzalen met patio, kinderopvang, een zorgsteunpunt, 51 appartementen en 21 eengezinswoningen. Mecanoo ontwierp de school in opdracht van woningcorporatie Ymere en de ASKO (Amsterdamse Stichtingen voor Katholiek Onderwijs).

Voor de gevel van de school is samengewerkt met kunstenares Elspeth Pikaar. Zij vroeg leerlingen van het St. Lukas teksten en tekeningen te maken die vervolgens in glaspanelen zijn verwerkt. Aaneengeschakeld vormen ze een lint rondom het gebouw dat de schooltijd in beeld brengt en de verbondenheid laat zien van de leerlingen met hun school en wijk. Een wisselend ritme van balkons en half verdiepte raamopeningen aan de straatzijden versterkt de levendige uitstraling.

De glazen hoofdentree van de school aan de Osdorper Ban biedt een transparant doorzicht naar de achtergelegen groene binnenhof. Een tweede entree ligt op het verhoogde plein aan de binnenhof en is te bereiken via een speels vormgegeven toegangshek van Studio Makkink & Bey. Het interieur van de school is kindvriendelijk en zorgvuldig afgewerkt, de heldere kleur groen komt in het gehele gebouw en de klaslokalen terug.

Mecanoo architecten is een internationaal opererend bureau voor architectuur, stedenbouw, landschap en interieur en wordt geleid door architect/creatief directeur Francine Houben. De ontwerpen van het bureau staan bekend om de bijzondere aandacht voor locatie, materiaalgebruik, detaillering en duurzaamheid. Mecanoo heeft veel scholen op haar naam staan, waaronder het Da Vinci College in Dordrecht (2007) en het Sterren College in Haarlem (2010). Momenteel werkt Mecanoo aan onder meer de Anne Frankschool in Utrecht, Onze Droomschool in Dordrecht en de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Februari 2011 start de bouw van het Amsterdam University College, dat in 2012 wordt opgeleverd.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook