> > Recensie: MVRDV Buildings

Recensie: MVRDV Buildings

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-07-2013 - MVRDV's werk is veelvuldig gepubliceerd in binnen- en buitenland. Hoe maak je dan toch een verrassende eerste monografie over dit Rotterdamse bureau? Dat lijkt de vraag die de auteurs Ilka Ruby en Andreas Ruby zich stelden.

Zij stelden het gebruikersperspectief centraal en definieerden vier regels voor deze eerste monografie van MVRDV. Het boek mocht alleen gebouwd werk bevatten en er was bovendien een verbod op het gebruik van diagrammen, teksten geschreven door de architecten zelf en bestaande fotografie. Dit laatste punt is overigens losgelaten vanwege de hoge kosten. De beelden zijn nu een mix van in opdracht van de architect gemaakte foto's, meestal rond oplevering gemaakt, en foto's die gemaakt zijn na ingebruikname van het gebouw (vaak door gebruikers, passanten enzovoort). Voor de teksten werden gebruikers, opdrachtgevers en de architecten geïnterviewd. Het meest aan het woord zijn toch de architecten Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries.

De teksten omschrijven dus niet alleen het ontwerp, maar ook hoe het gebouw functioneert na oplevering. Neem bijvoorbeeld het woongebouw Mirador te Madrid. Dit schijfvormige gebouw heeft een groot gat ter hoogte van de 13 tot en met 17 verdieping om ruimte te scheppen voor een publieke ruimte. Die werd echter al snel gesloten voor mensen van buiten het complex toen er te vaak hangjongeren kwamen.

De monografie bevat nagenoeg alle gerealiseerde werken van MVRDV. Alleen Toptower in Almere (1999-2002), bedrijfsverzamelgebouw Calveen (1997-1999) en enkele kleinere projecten zijn niet opgenomen. Het gebouwde werk is overigens slechts 7% van het totale oeuvre van MVRDV. Dit valt te verklaren door de vele studies en internationale prijsvragen waar het bureau aan deelneemt. De formule van het boek komt minder goed uit de verf bij het recent opgeleverde Gangnam Shopping Center in Seoul en de Glazen Boerderij te Schijndel, waar vooral de al bekende beelden en toelichting van MVRDV zijn gepubliceerd.

"MVRDV Buildings" geeft een uitgebreid en veelzijdig beeld van het gerealiseerd werk van het Rotterdamse bureau. Het toont niet alleen de ideeën van de architect en hoe deze zijn vormgegeven, maar ook of deze wel werken voor de gebruikers en eigenaren.

Informatie: MVRDV Buildings / Auteurs: Ilka Ruby, Andreas Ruby / Ontwerp: Joost Grootens / Engelstalig / Hardcover / Afmetingen: 24 x 30 cm / 400 pagina's / Uitgever: nai010 / ISBN: 978-94-6208-012-6 / Prijs: 65 euro / oktober 2015 verscheen een nieuwe editie met 3 nieuwe projecten: De Markthal, kantoorgebouw Pushed Slab te Parijs en Stedelijk Museum Schiedam.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook