> > Expositie en boek over architect Boon (1921-2009)

Expositie en boek over architect Boon (1921-2009)

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

28-08-2013 - In Apeldoorn is vanaf het eind van deze maand een expositie te zien over architect Gert Boon (1921-2009). Tegelijk verschijnt er een door Hans Ibelings geschreven boek over zijn werk.

Gert Boon, die tussen 1953 en 1990 actief was als architect, heeft altijd zijn eigen koers gevaren binnen de stroming van het structuralisme. Hij was zeer geïnteresseerd in architectuur die in vorm en gebruik kon veranderen. In 1969 schreef hij: 'We bouwen niet alleen voor de mens van nu maar willen ook de mogelijkheden open houden voor activiteiten van de mens van morgen, activiteiten die we op dit ogenblik nauwelijks kennen.'

Boon volgde de MTS en twee jaar Kunstnijverheidsschool in Amsterdam voordat hij na de Tweede Wereldoorlog architectuur ging studeren aan de gerenommeerde Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich. In 1953 keerde hij terug naar Nederland en begon zijn eigen bureau in Amsterdam.

In de tweede helft van de jaren vijftig realiseerde Boon zijn eerste werken, in Bergen en in Amsterdam, en werd hij redacteur van het architectuurtijdschrift Forum, samen met onder meer Aldo van Eyck, Jaap Bakema en Herman Hertzberger.

Boons meest productieve jaren liggen tussen 1960 en 1975. In deze jaren ontwierp hij een verscheidenheid aan projecten, van meubels en interieurs tot grote woningbouwplannen. Kenmerkend voor al zijn ontwerpen zijn de geometrische samenhang en het bijzondere kleurgebruik.

De expositie over Gert Boon is van 31 augustus tot en met 22 september te zien in het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur (ACEC) aan de Roggestraat 44 te Apeldoorn (geopend van woensdag tot zondag 12 uur - 17.30 uur).

De publicatie Gert Boon verschijnt bij Ibelings uitgever The Architecture Observer. Van het boek is zowel een Nederlandse als Engelse editie verkrijgbaar. Binnenkort volgt een recensie op Architectuur.ORG.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook