> > Gemeente Utrecht akkoord met voorlopig ontwerp Stadskantoor

Gemeente Utrecht akkoord met voorlopig ontwerp Stadskantoor

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

28-05-2009 - Op maandag 26 mei is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht akkoord gegaan met het voorlopig ontwerp voor het Stadskantoor Utrecht. Het nieuwe stadskantoor voor de gemeente Utrecht wordt ontworpen door Dirk Jan Postel van Kraaijvanger Urbis met Christian Müller.

Maquette en montage van het ontwerp van Kraaijvanger Urbis.

Het nieuwe stadskantoor voor de gemeente Utrecht komt te liggen op een veelbelovende, maar uiterst complexe locatie, namelijk aansluitend op de nieuwe OV-terminal van Utrecht Centraal. Het stadskantoor zal 65.000 m² beslaan, met een open publiekshal over meerdere niveaus van circa 5.500 m². Het ontwerp bestaat uit een stapeling van meerdere gebouwtypen, waardoor elke verdieping verschillend is. Zo wordt de schaal beheerst en heeft iedere vloer steeds wisselende functionele mogelijkheden en daglicht.

Het Stadskantoor Utrecht biedt onderdak aan elf gemeentelijke diensten en aan de leden van het college. Bijna alle gemeentelijke loketten komen in de centrale hal. Bewoners kunnen zo op een centraal punt hun rijbewijs of paspoort verlengen, een bouwvergunning of subsidie aanvragen, maar ook bijvoorbeeld vaccinaties halen.

Wethouder Harm Janssen: "Ik vind het een prachtig herkenbaar gebouw dat goed past in de omgeving. Op een centrale plek in het centrum die goed bereikbaar is. Omdat bijna alle gemeentelijke loketten hier samenkomen, kunnen mensen uit de stad straks nog beter geholpen worden." In de nu volgende fase werken Dirk Jan Postel en Christian Müller hun ontwerp uit tot een definitief ontwerp. Dirk Jan Postel: "Voor ons is dit een enorme uitdaging: een groot complex toch transparant en herkenbaar maken; een combinatie vinden van bijzondere architectuur, een hoog comfort en een goede sfeer."

De start van de bouw voor het nieuwe stadskantoor is naar verwachting medio 2009, de oplevering eind 2011.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook