> > Deel rechtbank Amsterdam gemeentelijk monument

Deel rechtbank Amsterdam gemeentelijk monument

10-09-2013 - Het oudste deel van de rechtbank aan de Parnassusweg te Amsterdam wordt gemeentelijk monument. Het complex is in verschillende fasen ontworpen door architect Ben Loerakker in de periode 1979-1996.

Een eerste erkenning kreeg het gebouw met opname in het boek "Gesloopt Gered Bedreigd" van toenmalig Rijksbouwmeester Jo Coenen als bijzonder voorbeeld van inspirerende Rijksgebouwen. Erfgoedvereniging Bond Heemschut deed een verzoek tot bescherming van het gebouw.

Onderzoek door Bureau Monumentenzorg en Archeologie van gemeente Amsterdam en de Rijksgebouwendienst naar de geschiedenis en de architectuur van het complex heeft aangetoond dat het oude deel van het complex aan de Parnassusweg een grote architectuur- en cultuurhistorische waarde heeft. Het in de late jaren zeventig gebouwde deel is te beschouwen als een hoogtepunt in het oeuvre van architect Loerakker en één van de belangrijkste voorbeelden van jonge bouwkunst in Amsterdam.

Het interieur van het Kantongerecht is een van de weinige voorbeelden van Brutalisme in Nederland. De betonnen balkenconstructie is allesoverheersend. De balken maken zich los van de wanden en vloeren en onderstrepen de constructie als vormgevend middel. In de jaren 60 en 70 is beton een zeer geliefd bouwmateriaal. Dat beton ook een esthetische kant heeft, wordt in dat deel van het Parnascomplex sterk benadrukt. Van dichtbij is duidelijk te zien dat het beton is gestort in een bekisting van ongeschaafde planken hout van wisselende dikte. De geveldelen lijken hierdoor houten balken met fijne nerven. Tussen de ramen boven de ingang heeft het beton een veel robuustere structuur, omdat een andere bekisting is gebruikt die het beton diepe groeven geeft.

Over enkele jaren zal de rechtbank het oude deel van het Parnascomplex verlaten en verhuizen naar nieuwbouw. Het is de bedoeling dat het monument na het vertrek van de rechtbank een nieuwe bestemming krijgt. De later gebouwde delen van het complex zullen worden gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook