> > Recensie: Wiel Arets 1997-2013

Recensie: Wiel Arets 1997-2013

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-09-2013 - Wie het Jellyfish huis van Wiel Arets in Marbella benadert ziet een enorme betonnen luifel met daarin glazen platen. Dit huis is een van de 34 projecten in de publicatie van de Spaanse uitgever TC cuadernos "Wiel Arets Arquitectura 1997-2013."

tekst: Bart van Hoek / afbeeldingen uit het besproken boek

De luifel blijkt bij nadere beschouwing een zwembad met terras te dragen. De glazen platen vormen de bodem van het zwembad. Wiel Arets wilde de enige plaats op deze locatie met zicht op de Middellandse Zee uitbuiten. Het zwembad kreeg een centrale plaats in het split-level huis. Het is te zien door de glazen panelen vanaf het tweede terras anderhalve verdieping onder de luifel én vanuit de woning, door een raam dat aan een aquarium doet denken.

De uitgave "Wiel Arets arquitectura 1997-2013" beschrijft de afgelopen 15 jaar, een periode waarin het werk van Wiel Arets een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Zijn oeuvre beslaat het hele spectrum, zoals Jaap Bakema omschreef, 'van stoel tot stad.' De 34 gebouwen worden afgewisseld met koffiekannen, zout- en peperstellen, meubels en horloges voor Alessi, Lensvelt en Seiko. Zijn gebouwen omvatten interieurs voor galeries, verbouwingen, grote bedrijfspanden en woningbouwprojecten. Een kort interview met Wiel Arets gaat vooraf aan deze projecten.

De projecten worden uitgebreid getoond met foto's, plattegronden, doorsneden en details. Een minpuntje in de Spaans- en Engelstalige uitgave is dat de bijschriften bij tekeningen en projectdata alleen in het Spaans zijn vermeld.

Terugkerende motieven in de projecten zijn het gebruik van glas en prints. Vele projecten van Wiel Arets hebben verdiepingshoge glazen panelen. De panelen worden soms onderbroken door een band met aluminium panelen ter hoogte van de verdiepingsvloer (kantoor Schwäbisch Media en E-Tower Eindhoven) of grijs gekleurde panelen (B-tower Rotterdam en Anna van Buerentoren). De zwarte geprefabriceerde betonnen panelen van de universiteitsbibliotheek in Utrecht zijn voorzien van een reliëf op basis van een foto van Kim Zwarts. Later volgen projecten als de V-tower in Eindhoven en het Allianz hoofdkantoor in Zwitserland met prints op glazen panelen. Bij dit laatste gebouw wordt er met deze techniek een marmeren kader gesuggereerd op glas. Volgens Arets zal glas de komende 5 tot 10 jaar een enorme impact op gebouwen hebben. In het interview roemt hij de voordelen: de ecologische voetafdruk is klein en het materiaal kan gemakkelijk hergebruikt worden.

De indrukwekkende ontwikkeling van Wiel Arets Architects was 2 jaar geleden al zichtbaar in de tentoonstelling Stills in het Glaspaleis Schunck te Heerlen. Met deze publicatie is er eindelijk een actueel en bijna compleet overzicht verschenen in boekvorm.

Informatie: TC cuadernos 109/110 WIEL ARETS Arquitectura 1997- 2013 / Spaans- en Engelstalig / Paperback / 378 pagina's / Uitgever:TC cuadernos / Prijs: 30,- euro

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook