> > Tentoonstelling Van Zuuk naar Haarlem

Tentoonstelling Van Zuuk naar Haarlem

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

24-09-2013 - Van 22 september tot en met 10 november is in het ABC Architectuurcentrum Haarlem de rijzende expositie ‘Techniek als Inspiratie’ van René van Zuuk Architekten te zien.

Op 18 sokkels zijn architectonische maquettes te zien, uitgevoerd in verscheidene materialen, van projecten die dit bureau de afgelopen twee decennia heeft gerealiseerd en/of ontworpen. Deze expositie was eerder te zien bij de architectuurcentra cASLa in Almere en bij Babel in Zaandam.

Het ontwerpproces bij René van Zuuk Architekten, dat gevestigd is in Almere, begint altijd met een stedenbouwkundige maquette. Tijdens deze fase vormt zich het eerste concept en het idee voor het te gebruiken bouwsysteem. De kennis van technische mogelijkheden en onmogelijkheden neemt in dat proces een belangrijke plaats in. Kenmerkend voor het werk is de vorm van zijn gebouwen, waarbij geen etage of daklijn gelijk is, terwijl de functionaliteit van het ontwerp maximaal is. Daarbij worden er dikwijls bijzondere gevelbekledingen en motieven toegepast die geïnspireerd lijken op het werk van de kunstenaar M.C. Esscher.

Het bureau heeft nog geen projecten in Haarlem of de regio Kennemerland gerealiseerd maar geniet wel alom bekendheid door de projecten als sportcomplex De Toekomst van Ajax, het gebouw van Architectuurcentrum ARCAM (beiden Amsterdam) en het golvende 'Blok 16' te Almere.

Op woensdagavond 30 oktober om 20.00 uur geeft René van Zuuk een lezing in het ABC. Van Zuuk gaat dan in op zijn ontwerpmethodiek en vooral op hoe hij techniek gebruikt als inspiratiebron voor zijn ontwerpen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook