> > Nederlands invulling Architectuur Biënnale São Paulo

Nederlands invulling Architectuur Biënnale São Paulo

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

11-10-2013 - Morgen opent in São Paulo de tiende architectuurbiënnale. Het Nieuwe Instituut en het Rotterdamse bureau Crimson Architectural Historians organiseren tijdens deze biënnale op 4, 5 en 6 november een serie gesprekken, presentaties en ontmoetingen onder de naam Track Changes.

In een openbare maar intieme setting wordt gesproken over de heftige veranderingen die een maatschappij ondergaat in periodes van economische, politieke of sociale crises, en over de rol die architecten en stedenbouwkundigen daarin kunnen spelen.

Een internationaal gezelschap van architecten, stedenbouwers, economen, architectuurhistorici en journalisten bediscussiëren of een kleinschalige en op participatie gerichte manier van werken het juiste antwoord biedt op de huidige maatschappelijke vragen, of dat we juist wèl grootschalige infrastructuur, masterplannen en grootschalige voorzieningen moeten ontwerpen. Door concrete projecten uit vijf verschillende continenten naast elkaar in het openbaar te bespreken, wordt gezocht naar common ground, om zo het ontwerp weer een maatschappelijke betekenis en een politieke relevantie te geven. Crimson: “Maar de belangrijkste ambitie is om het gesprek over architectuur en stedenbouw uit de ivoren torens van universiteiten en de zwarte dozen van de politiek en de markt te halen en het weer in het centrum van de maatschappij te zetten: op straat.”

De deelnemende professionals presenteren specifieke projecten binnen de vraagstukken die Crimson aandraagt. De thema’s zijn We the people, over het democratisch gehalte van masterplannen en het nieuwe Masterplan voor São Paulo in het bijzonder; What’s your crisis?, over hoe een plotseling gebrek aan financiële middelen, een politieke crisis of dramatische maatschappelijke veranderingen architecten dwingen om hun manier van werken te heroverwegen; en Bottom-up is not enough, over hoe bottom-up projecten de kleine schaal kunnen overstijgen en kunnen integreren met top-down planning.

Uitgenodigd voor de tiende Architectuur Biënnale zijn onder andere Guus Beumer (directeur Het Nieuwe Instituut), Elma van Boxel (ZUS), Michelle Provoost & Wouter Vanstiphout (Crimson), Nanne de Ru (Powerhouse Company) en Jan-Gijs Schouten (Nederlandse Consul-Generaal).

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook