> > Monografie Enrico Hartsuyker en Luzia Hartsuyker-Curjel

Monografie Enrico Hartsuyker en Luzia Hartsuyker-Curjel

14-04-2008 - Bij de Stichting BONAS in Rotterdam verschijnt een monografie over het architecten-echtpaar Enrico Hartsuyker en Luzia Hartsuyker-Curjel. Auteurs zijn Wies van Moorsel en Dorothee Segaar-Höweler.

Het boek omvat een biografie, een analyse van hun werk, een catalogus en een bibliografie. Op basis van twee jaar onderzoek in het archief van de Hartsuykers, dat bij het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam berust, is nu een volledig overzicht over hun werk beschikbaar. Voor deze uitgave zijn foto's gemaakt door Pieter Boersma. De publicatie wordt op 18 april gepresenteerd in ARCAM. Hier zal bovendien een kleine expositie over de Hartsuykers worden getoond.

Encico Hartsuyker (1925) en Luzia Hartsuyker-Curjel (1926), die evenals Aldo van Eyck hun opleiding genoten aan de Technische Hochschule in Zürich, hebben in het Nederland van na de Tweede Wereldoorlog geijverd voor alternatieve vormen van woningbouw en stedenbouw. Hun stedenbouwkundige modellen Biopolis en Hydrobiopolis trokken in de jaren zestig nationaal en internationaal de aandacht. Geen scheiding, maar juist integratie van functies was hun motto. Het daarvan afgeleide seniorenproject Zonnetrap in Rotterdam functioneert nog steeds tot volle tevredenheid van de bewoners en de buurt.

In de woningbouw onderscheidden zij zich door alternatieve woningindelingen en nieuwe ruimtelijke oplossingen aan te dragen. Kenmerkend zijn de woningen met een open ruimte in het midden, de zogenaamde atriumwoningen; rondloopwoningen waarbij geen enkele muur op de buitenomtrek van het huis aansluit, vaak met keuken en natte cel in het midden, kleine niveauverschillen en vides voor een verticaal ruimtelijke werking. Behalve door deze kenmerken is vooral Luzia Hartsuyker-Curjel in de jaren tachtig bekend geworden door haar zogenaamde "vrouwvriendelijke woningen", waarin de traditionele hiërarchische woningindeling plaats maakte voor onderling gelijkwaardige ruimtes. Toepassingen daarvan zijn onder andere te vinden in Amsterdam, Apeldoorn en IJsselstein.

Dit boek verschijnt op initiatief van de Stichting Bibliografieën en Oeuvrelijsten van Nederlandse Architecten en Stedenbouwkundigen (BONAS). De Stichting BONAS, gehuisvest in het gebouw van het Nederlands Architectuurinstituut, houdt zich sinds 1994 bezig met het inventariseren van het werk van Nederlandse architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundigen en tuin- en landschapsarchitecten uit de negentiende en twintigste eeuw.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook