> > Filmvertoning Van der Rohe in Alkmaar

Filmvertoning Van der Rohe in Alkmaar

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

07-11-2013 - Het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar organiseert op woensdag 13 november een avond waarin de architectuurfilm ‘Regular or Super – Views On Mies Van Der Rohe’ wordt getoond.

Tot 27 oktober was in Krefeld (Duitsland) een tijdelijk paviljoen te bezichtigen naar een ontwerp van Ludwig Mies van der Rohe uit 1930. Dit paviljoen geeft aan dat de ontwerpen en vormgeving van deze legendarische architect nog steeds actueel zijn. Reden genoeg om de documentaire ‘Regular or Super – Views on Mies van der Rohe’ te vertonen. In de film worden de waarnemingen van hedendaagse architecten als Rem Koolhaas, Elizabeth Diller en Phyllis Lambert, afgewisseld met anekdotes van ‘gewone’ mensen die in hun dagelijks leven worden geconfronteerd met de gebouwen van Van der Rohe. Centraal in deze film staat het in 1968 ontworpen tankstation in de buurt van Montreal.

Na het Seagram Building in New York, het Toronto-Dominion Centre in Toronto, de Neue Nationalgalerie in Berlijn en het Lake Shore Drive Appartement in Chicago, ontwierp de legendarische architect Mies van der Rohe (1886-1969) in 1968 een tankstation in de buurt van Montreal. Dit eenvoudig ogende utilitaire gebouw weerspiegelt de uiteenlopende standpunten van deskundigen en leken over ‘alledaagse’ structuren, waarvoor we vaak een blinde vlek lijken te hebben.

Naast het verkennen van vorm en functie in het werk van Van der Rohe, maakt deze film ons bewust van de architectonische taal en de rol van de architect in de maatschappij. De originele soundtrack is gecomponeerd door de befaamde Ramachandra Borcar (aka DJ Ram).

De film als geheel is een reflectie op het gehele oeuvre van Mies van der Rohe en zijn motto 'less is more'.

De film wordt op 13 november vertoond in het Provadja, Verdronkenoord 12 te Alkmaar en ingeleid door architect Richard Gouverneur. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten kosten 6,50 euro (t/m 25 jaar € 5,-). Reserveren kan per telefoon: 072-5202022.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook