> > Recensie: De bibliotheek

Recensie: De bibliotheek

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

26-11-2013 - "De bibliotheek - Hoogtepunten uit de wereldgeschiedenis" belicht de geschiedenis van het bibliotheekgebouw. Bij uitgever Thoth is de Nederlandstalige editie van het boek van schrijver James W.P. Campbell en fotograaf Will Pryce verschenen.

tekst: Bart van Hoek / foto's: Will Pryce

Volgens de auteur bestond er nog geen boek die de architectuurgeschiedenis van de bibliotheek behandelt. Uit het boek spreekt een voorliefde voor de klassieke bibliotheken.

Vertrekpunt vormt de onduidelijke oorsprong van de bibliotheek. Hierbij moet worden vertrouwd op aannames aan de hand van archeologische vondsten. De als bibliotheken aangemerkte gebouwen van bijvoorbeeld de Romeinen zijn monumentaal en lijken onwaarschijnlijk groot in vergelijking met de bibliotheken in de perioden er na.

Het boek handelt over de typologie van de bibliotheek, de ontwikkeling van het boek, de verlichting van ruimten, het toezicht, de invloed van de bibliothecaris op het bibliotheekontwerp, de catalogus om de boeken te vinden en de boekenstellingen. Er worden vele klassieke bibliotheken getoond met galerijen. De trap naar de galerij werden vaak verborgen achter kasten of beelden. De boekenkasten waren hoog, met trapjes konden de bovenste boeken uit de kast worden gehaald. De kleine boeken stonden bovenin, omdat die het makkelijkst gestolen konden worden. Boeken waren in die tijd immers duur en schaars. De plafonds van de ruimten waren vaak uitbundig versierd.

Iets minder aandacht is er voor de vele bibliotheken die de afgelopen anderhalve eeuw zijn gebouwd. Toch worden ook de recentere ontwikkelingen goed weergegeven met bibliotheken van Asplund, Aalto, Kahn, Scharoun, SOM en Herzog & de Meuron. Twee Nederlandse bibliotheken komen aan bod, de bibliotheek van de Technische Universiteit te Delft van Mecanoo en de Universiteitsbibliotheek in Utrecht van Wiel Arets.

De komst van papier, de uitvinding van de boekdrukkunst zijn ontwikkelingen die hebben geleid tot meer boeken en grotere bibliotheken. Internet heeft deze groei nog niet afgeremd. Vooral bibliotheken met depotplicht kampen daardoor met een ruimteprobleem. Om toch alle boeken op te slaan liet bijvoorbeeld de Bodleian bibliotheek van Oxford in het nabijgelegen Swindon een loods bouwen voor 8 miljoen boeken. De boeken zijn, net als in moderne distributiecentra, opgeslagen op hoge stellingen en kunnen met vorkheftrucks eruit worden gehaald.

In het slothoofdstuk constateren de auteurs dat nu vooral opkomende landen als China nieuwe grote bibliotheken bouwen. Als voorbeeld wordt de uitbreiding van de Nationale bibliotheek van China in Beijing getoond. Het contrast met de in hetzelfde hoofdstuk getoonde Liyuan-bibliotheek op 2 uur rijden van Beijing kan haast niet groter, een kleine houten gebouw in de traditie van Azië.

Voor het boek bezochten en fotografeerden de auteurs meer dan 80 bibliotheken. Deze foto´s kregen een centrale plaats in het boek en zijn vaak paginagroot weergegeven. Mede dit maakt "De bibliotheek - Hoogtepunten uit de wereldgeschiedenis" een schitterend overzichtswerk.

Informatie: De bibliotheek - Hoogtepunten uit de wereldgeschiedenis / Auteur: James W.P. Campbell / Fotografie: Will Pryce / Taal: Nederlands / Gebonden / Formaat: 24 x 31 cm / Omvang: 320 pagina’s / Uitgever: Thoth / ISBN: 978 90 820387 1 2 / Prijs: € 49,95

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook