> > Mauritshuis opent eind juni 2014

Mauritshuis opent eind juni 2014

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-12-2013 - Na een verbouwing en uitbreiding gaat het Mauritshuis in Den Haag op vrijdag 27 juni 2014 open. Het museum opent met een tentoonstelling over de historie van het gebouw.

impressies: Hans van Heeswijk architecten / foto: Ivo Hoekstra

Het vernieuwde Mauritshuis verdubbelt in oppervlakte door een ondergrondse uitbreiding naar het gebouw Plein 26 aan de overkant van de straat. Ook dit gebouw uit 1930 is een Rijksmonument. Het Mauritshuis zegt in een persbericht over de opening: "Toch verandert er aan het karakter van het museum weinig. De uitstraling en de unieke huiselijke sfeer blijven door het ontwerp van Hans van Heeswijk architecten behouden."

De meest in het oog springende verandering is de verplaatsing van de hoofdingang terug naar het voorplein. Bezoekers gaan niet meer via de oude dienstingang naar binnen, maar dalen straks met trap of lift af naar een lichte foyer die ‘oud’ en ‘nieuw’ ondergronds met elkaar verbindt. Door deze foyer onder het voorplein aan te leggen, blijft het straatbeeld van beide gebouwen ongewijzigd. In het nieuwe deel, de Royal Dutch Shell vleugel, komen de tentoonstellingsruimte, het museumcafé en de museumwinkel. Bovendien vinden de educatieve werkplaats, een bibliotheek en een evenementenzaal hier onderdak.

Hans van Heeswijk donderdagavond in Nieuwsuur: "We hebben hier geen planningsproblemen zoals bijvoorbeeld Het Rijksmuseum. Het gebouw zal op tijd gereed zijn. Dat weet ik vrij zeker."

Een belangrijk onderdeel van het bouwproject is de renovatie van het monumentale Mauritshuis. Er zijn de nodige technische verbeteringen gedaan en het uiterlijk van het beschermde monument is dichter bij het oorspronkelijke ontwerp van de 17de -eeuwse architect Jacob van Campen gebracht. De openingstentoonstelling vertelt het verhaal van de historie van het gebouw en zijn bewoners. Deze tentoonstelling komt in de nieuwe expositieruimte in de nieuwe vleugel en wordt een passende hommage aan de rijke geschiedenis van het 17de-eeuwse huis.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook