> > Bedieningsgebouw Koppelsluis Drenthe door Van Zuuk

Bedieningsgebouw Koppelsluis Drenthe door Van Zuuk

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-12-2013 - Dit voorjaar werd het Hondsrugkanaal tussen Erica en Ter Apel in Drenthe geopend. Onderdeel is de Koppelsluis met een door René van Zuuk ontworpen bedieningsgebouw.

foto's: René van Zuuk

René van Zuuk architecten kreeg de opgave een bedieningshuis te ontwerpen en een uitzichtpunt verderop. Omdat je het beste overzicht hebt vanaf het standpunt van de sluiswachter ontwierp Van Zuuk een bedieningsgebouw met op de top het uitzichtpunt.

Het bedieningsgebouw ligt precies op de overgang tussen de twee sluizen. Beide sluizen hebben een verval van 2,5 meter. Het gebouw is asymmetrisch met de waterzijde bestemd voor de sluiswachter en de zijde aan het fietspad voor het publiek. Bezoekers kunnen het object beklimmen vanaf het fietspad, waar een trap naar het aan een zijde uitkragende uitzichtpunt voert. Aan de achterzijde zijn toiletten voor het publiek.

Het gebouw heeft een schil van houten stijl- en regelwerk en bekleed met donkergroene aluminium platen. De draagconstructie is opgebouwd uit een stalen frame met ronde kokers.

Het gebouw vormt een verrijking voor het landschap en past in de opzet om het gebied te ontsluiten voor toerisme. René van Zuuk zegt in een toelichting aan Architectuur.ORG: "Inmiddels is de sluis een half seizoen open en komt bijna om in haar succes. Het aantal vaarbewegingen is het drievoudige van de prognose."

Het Hondsrugkanaal is onderdeel van een project van Drenthe om de Provincie (opnieuw) te ontsluiten via het water. Voor dit project neemt René van Zuuk architecten ook deel aan een architectenselectie voor een beweegbare brug in Assen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook