> > Architecten geselecteerd voor Kunstencluster Arnhem

Architecten geselecteerd voor Kunstencluster Arnhem

18-12-2013 - Vijf architectenteams zijn geselecteerd om hun visie voor het Kunstencluster in Arnhem verder uit te werken.

Het gaat om de volgende vijf architectenteams: Architectuurstudio HH samen met SO-IL (Verenigde Staten) en ABT, Bjarke Ingels Group (Denemarken) met Allard Architecture, Kengo Kuma & Associates (Japan), NL Architects en Office for Metropolitan Architecture (OMA).

De vijf bureaus zijn gekozen uit 44 partijen die zich hadden aangemeld. De planning is dat de geselecteerde bureaus in februari 2014 hun visies tentoonstellen in Rozet.

Het Kunstencluster wordt in 2018 het gezamenlijke onderkomen van Museum Arnhem (voorheen Museum voor Moderne Kunst Arnhem en Focus Filmtheater Arnhem. De geplande plek is op de hoek van de Rijnkade, Nieuwstraat, Weerdjesstraat. Het nieuwe cultuurgebouw maakt deel uit van het Rijnboogproject. Dit project heeft voor ogen om het centrum van Arnhem meer met de Rijn te verbinden.

De keuze voor de architecten is gebaseerd op verschillende criteria. Een belangrijke voorwaarde was bijvoorbeeld dat een bureau twee multifunctionele, openbare gebouwen moesten hebben ontworpen, die in de afgelopen vijf jaar zijn gebouwd, of nu in uitvoering zijn, van minimaal vijf miljoen euro aan bouwkosten. Op basis van referentieprojecten is gevraagd naar zaken als duurzaamheid, het onderscheidende karakter van het gebouw, de samenhang tussen het gebouw en de omgeving en de meerwaarde van het gebouw voor de verschillende gebruikers.

De vijf architecten krijgen ook inspiratie mee van de Arnhemmers. In het inspiratieboek dat sinds begin december op internet beschikbaar is, zijn meer dan 30 ideeën binnengekomen. De architecten wordt gevraagd zich te laten inspireren door deze ideeën bij het uitwerken van hun visie op het gebouw.

De vijf bureaus zijn geselecteerd door een jury bestaande uit: Maarten Kloos (voorzitter) Hedwig Saam (directeur gemeentemusea Arnhem), Henk Bitter (directeur Focus Filmtheater Arnhem), Wim Korvinus, (beeldend kunstenaar), Johan Idema (schrijver van het boek 'Beyond the black box and the white cube') Bert Dirrix (architect en lid kwaliteitsteam Rijnboog) en Gijs Frencken (stedenbouwkundige gemeente Arnhem).

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook