19-09-2013 - Dit najaar start de architectenselectie voor het kunstencluster van Museum Arnhem en Focus Filmtheater te Arnhem. Het gebouw van 32 miljoen euro moet in 2017 worden opgeleverd.
Uiteindelijk worden vijf architecten uitgekozen om hun visie op het kunstencluster te etaleren. Arnhemmers kunnen zich hierover uitspreken, zoals ook bij het Rozet is gebeurd. De jury kiest in het voorjaar van 2014 de architect uit. Dan is het beeld en de naam van het nieuwe kunstencluster bekend. Als alles volgens plan verloopt kan het kunstencluster eind 2017 worden opgeleverd.
Het kunstencluster voor beeldcultuur wordt gerealiseerd aan de Nieuwstraat, tussen de Rijnkade en de Weerdjesstraat, op steenworp afstand van het Rozet van Neutelings Riedijk, dat dit jaar werd voltooid. Het gebouw is gericht op Rijn en Nieuwstraat met een voor iedereen toegankelijk kunstenplein als ontvangst- en presentatieruimte dat bijna de gehele begane grond beslaat. Het gebouw wordt ongeveer 20 meter hoog en krijgt twee ondergrondse bouwlagen.
Als centrum voor film- en beeldende kunst en vormgeving krijgt het kunstencluster onder andere ruimten voor vaste en wisselende tentoonstellingen, educatie- en projectruimten, vijf filmzalen en een grand café. Het kunstencluster is overdag en 's avonds open en levert als culturele trekker een grote bijdrage aan de realisatie en aantrekkingskracht van Rijnboog als zuidelijk deel van de binnenstad.
Vijf architectenbureaus worden na de eerste selectie uitgenodigd een visie te presenteren. Zij worden beoordeeld op hun capaciteit om een onderscheidend gebouw te ontwerpen, dat met zijn eigentijdse architectuur past binnen de historische omgeving en dat de openbare ruimte - buiten verbindt met de ruimte - binnen. Het totale budget bedraagt 32 miljoen euro.
In mei is in Arnhem een referendum gehouden over dit nieuwe kunstencluster. 85,4 procent van de stemmers was tegen de bouw van een kunstencluster. Het referendum was echter ongeldig, omdat de minimaal vereiste opkomst niet werd gehaald.
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook