> > Recensie: Piet Blom

Recensie: Piet Blom

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

04-03-2008 - Architect Piet Blom (1934-1999) realiseerde in zijn leven een aantal opmerkelijke woningbouwprojecten. Het bekendst zijn de kubuswoningen die in Rotterdam en Helmond werden gebouwd. Op initiatief van zoon Abel, fotograaf Dirk Verwoerd en schrijver Jaap Hengeveld is er een boek verschenen over Piet Blom.

Vlnr. Piet Blom, een tekening van de kubuswoningen in Helmond eb een maquette van woningbouwproject Perestrojka.

Piet Blom volgde een opleiding tot timmerman. Via de LTS, MTS en Academie van de Bouwkunst werd hij architect. Op de laatste opleiding had hij Aldo van Eyck als docent. Zijn praktijk startte met de verbouwing van De Boerderij tot mensa op de Campus van de Universiteit Twente.

Het werk van Blom straalt idealisme uit. Geïnspireerd door de wijk waar hij opgroeide, de Amsterdamse Jordaan, probeerde hij in zijn projecten een combinatie van wonen en werken te realiseren. Er is plaats voor kleine bedrijven of winkels. Deze woningbouwprojecten met een dorpsachtige opzet hebben een hoge dichtheid. De kasbha in Hengelo heeft zo'n 100 woningen per hectare. Villawijken vond hij "de echte asociale buurten van de stad". Na een periode met weinig ontwerpen ontwierp hij aan het eind van zijn carrière toch een villa te Amersfoort, het Russisch Paleisje.

Tot op heden is er geen boek met een volledig overzicht van het werk van Piet Blom verschenen. Weliswaar publiceerde de Academie Minerva bij de opening van haar gebouw een boek "Piet Blom en de Kunst van het Bouwen", maar dit was in 1984 en bevat daardoor niet Bloms latere werk. In chronologische volgorde worden de ontwerpen van Piet Blom besproken. Ook kleine projecten en onbekende ontwerpen als een stedenbouwkundig plan voor Valkenburg aan de Geul komen aan bod. Het beeldmateriaal bestaat uit recente foto's van Dirk Verwoerd, tekeningen, foto's van maquettes en archieffoto's. Enkele pagina's zijn uitklapbaar. Het verhaal blijft, ondanks dat het het volledige oeuvre van Blom behandelt, goed leesbaar en bevat geen zinloze details.

Informatie: titel: Piet Blom, uitgever: Jaap Hengeveld Publicaties, redactie: Abel Blom, teksten: Jaap Hengeveld en bijdragen van Francis Strauven, Hans van der Eijk en Maarten Kloos, fotografie Dirk Verwoerd, ontwerp: Hanneke de Groot, Nederlandstalig, Gebonden, Formaat 30 x 24 cm, ISBN 978 90 805252 5 2, prijs € 49,50. De tentoonstelling over Blom in de Openbare Bibliotheek Rotterdam is nog tot en met zondag 30 maart te zien. Hier is ook het boek verkrijgbaar.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook