> > Pand aan Damrak 66 opgeleverd

Pand aan Damrak 66 opgeleverd

14-01-2014 - Het voormalige kantoorgebouw van American Express aan het Damrak is verbouwd. Rijnboutt Architecten ontwierp het casco en begeleidde de verbouwingswerkzaamheden door bouwbedrijf Kneppers.

Het voormalige kantoorgebouw van American Express aan het Damrak is aan de binnenzijde volledig gestript en ontdaan van alle bestaande installaties. In het gebouw zijn vides gemaakt en twee nieuwe liften aangebracht. Arthur de Froe van Unit D Design in Projects maakte het ontwerp van het nieuwe interieur. Rijnboutt Architecten ontwierp het casco en begeleidde de verbouwing.

Het gebouw is aan de achterzijde op de bovenste verdiepingen uitgebreid. De voor- en achtergevel zijn voorzien van nieuwe vliesgevels. De oude vliesgevels, karakteristiek voor het oorspronkelijke ontwerp, zijn gereconstrueerd met nieuwe vliesgevelprofielen met geprofileerde sierregels. De bovenste verdieping is voorzien van nieuwe zinken gevelbekleding.

Het werk werd na een onderhandse aanbesteding in april 2013 gegund aan bouwbedrijf Kneppers. Om grote interieurverbouwingen na oplevering te voorkomen, werd besloten zo veel mogelijk interieurwerkzaamheden mee te nemen in het bouwproces. In mei 2013 startten de werkzaamheden. Onlangs werd het gebouw opgeleverd.

Het gebouw werd oorspronkelijk ontworpen en gebouwd door architect Johan Hendrik Grolle (1902-1968). American Express koos voor haar Amsterdamse vestiging bewust voor een moderne uitstraling en gaf het gebouw een aluminium vliesgevel, destijds het ‘nieuwste van het nieuwste’. Het pand komt voor in de catalogus met gebouwen uit de periode van wederopbouw (1940-1970). Het heeft hierin een Orde 2-waardering gekregen, met name vanwege haar zeldzaamheid en haar hoge architectonische kwaliteit.

Vanaf 16 januari 2014 is de veelbesproken tentoonstelling Body Worlds van de Duitse anatoom dr Gunther von Hagens te zien in het geheel verbouwde Damrak 66 in Amsterdam.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook