> > De stad maken we samen thema IABR

De stad maken we samen thema IABR

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-02-2014 - Ruim 40 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden, kennisinstituten en culturele instellingen werken inhoudelijk mee aan IABR–2014 – URBAN BY NATURE.

De Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) zet ontwerpend onderzoek in bij de opgave een goede balans te vinden tussen mens, milieu en welvaart. Tijdens de IABR–2014– onderzoekt de IABR, samen met haar partners, de veranderende relatie tussen stad en natuur. Deze partners onderschrijven de visie van de IABR dat we de milieuproblemen in deze wereld alleen kunnen oplossen als we eerst de problemen in de stad oplossen. Onze wereld verstedelijkt in rap tempo en de scheidslijn tussen stad en natuur vervaagt razendsnel. Vanaf 29 mei 2014 is het resultaat van de samenwerkingen te zien in de vorm van een grote tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam, die daarmee voor het eerst in zijn bestaan volledig in het teken staat van één thema.

Cultuur, maatschappij, bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid bundelen in IABR–2014 informatie, kennis en kracht voor wat een zeer complexe maatschappelijke opgave is. De kennis, betrokkenheid en bijdragen van de partners stellen de IABR niet alleen in staat om haar onderzoeksagenda uit te werken, maar ook om de resultaten naar een breed publiek uit te dragen.

Directeur van de IABR George Brugmans: “Met de kracht van het ontwerp kunnen we onze toekomstige steden bedenken en uittekenen. Maar wanneer alle

stakeholders vanaf dag één betrokken zijn, is het maatschappelijk draagvlak voor oplossingen vele malen groter.”

Het Wereld Natuur Fonds is een van de belangrijkste partners van de IABR–2014. De organisatie grijpt deze IABR aan om na te denken over hoe met de natuur om te gaan in een wereld die snel verstedelijkt. Directeur Johan van der Gronden: “We zullen in de toekomst in toenemende mate moeten nadenken over natuurbescherming vanuit de stad.” Vanuit het bedrijfsleven zitten onder meer het Havenbedrijf Rotterdam, Shell en Energie Beheer Nederland aan tafel met de IABR. Het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) levert op haar beurt een grote onderzoeksinspanning.

De overheid is vertegenwoordigd op rijksniveau, door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Maar ook provincies en gemeenten zijn actief betrokken: met de gemeentes Texel en Rotterdam en de provincie Brabant zette de IABR onderzoek- en ontwikkeltrajecten op waarvan de resultaten worden getoond tijdens de biennale. Alle partners zien de IABR als kans hun verhaal aan een groot publiek te vertellen, op een andere manier dan ze gewoonlijk doen.

Tegenwoordig staan meer bomen in parken en kwekerijen dan in het oerwoud. Nu meer dan 50% van de mensheid in de stad woont, zijn onze steden eigenlijk onze natuurlijke omgeving geworden. Dat inzicht leidt tot een andere kijk op de relatie tussen stad en natuur en tot de vaststelling dat wie onze milieuproblemen wil oplossen, zal moeten beginnen in de stad.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook