> > Erick van Egeraat presenteert ontwerp De Kuip

Erick van Egeraat presenteert ontwerp De Kuip

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

28-02-2014 - Het plan van Erick van Egeraat voorziet in het vernieuwen van het bestaande stadion in combinatie met een ambitieuze herontwikkeling van het omliggende gebied.

Sinds 2012 pleit Erick van Egeraat publiekelijk voor een integrale aanpak van het bestaande stadion De Kuip. De Kuip is een icoon van Rotterdam Zuid en ligt op een unieke locatie aan de belangrijkste zuidelijke toegang tot de stad. Maar dit deel van Rotterdam Zuid staat ook bekend als een stedelijk probleemgebied: geïsoleerde stukjes stad, veelal ongebruikte parkeervelden en overwegend bewoond door een minder koopkrachtig deel van de bevolking van Rotterdam. De uitstekende infrastructurele verbindingen, de rivieroever en de nabijheid van het centrum van de stad hebben echter een potentieel dat binnen Nederland vrijwel ongeëvenaard is. Erick van Egeraat streeft ernaar om dit potentieel maximaal in te zetten: Zijn voorstel gebruikt het sterke merk Feyenoord Rotterdam om een nieuw sport- en entertainment centrum te creëren dat niet alleen is ontwikkeld exclusief voor voetballiefhebbers, maar om voor iedereen aantrekkelijk te zijn: Een centrum dat een sleutelrol kan vervullen in het duurzaam verbeteren van Rotterdam Zuid, en dat - samen met het nieuwe Centraal Stationsgebied, de Kop van Zuid en Hart van Zuid - gedurende de komende 20 jaar zal functioneren als een van de grote katalysators van Rotterdam. Het voorstel creëert spin-off effecten om de stedelijke kwaliteit, werkgelegenheid, mogelijkheden van wooncarrières te verbeteren, en introduceert een gedifferentieerde mix van kantoren, hospitality, winkels, sport en entertainment functies, om zo de aantrekkelijkheid van het gebied voor investeerders radicaal te vergroten. Onderdeel van het plan is een Feyenoord Toren die vanuit heel Rotterdam, en zelfs daarbuiten zichtbaar zal zijn.

‘In deze tijd is dit de enige manier om renovatie en uitbreiding van een voetbalstadion winstgevend te maken. Het gaat niet alleen over het aantal stoelen en hoeveel deze dan moeten kosten! Het gaat om fundamentele vragen over publieke steun, haalbaarheid en noodzakelijkheid. Het gaat erom iets goeds en aantrekkelijks te bieden voor iedereen; zowel voor voetballiefhebbers, als voor iedereen die geïnteresseerd is in sport, leisure en entertainment. In dit gebied kan men straks wonen, werken, winkelen, naar een concert of evenement gaan, vergaderen én een mooie voetbalwedstrijd bezoeken in de legendarische Kuip’, aldus Erick van Egeraat.

Erick van Egeraat wil het karakter van het originele state-of-the-art ontwerp van Brinkman en van der Vlugt uit 1937 zo min mogelijk de veranderen. De architect Erick van Egeraat past het stadion aan zodat het volledig aan FIFA eisen voldoet, terwijl het typische intieme karakter van de Kuip behouden, en zelfs versterkt wordt. Door het veld te verlagen, worden 5.500 stoelen toegevoegd op de beste plek, direct aan het veld. Het verlagen van het veld, in combinatie met het vergroten van de tweede ring, voorkomt het toevoegen van een complete derde ring, wat het karakter van het stadion fundamenteel zou veranderen. Het eventueel toevoegen van een te openen en te sluiten dak laat het toe om het stadion ook in te zetten voor andere (sport) evenementen en concerten.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook