> > Jan Benthem: "Kapsalon is de mooiste bijnaam"

Jan Benthem: "Kapsalon is de mooiste bijnaam"

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

07-03-2014 - Architect Jan Benthem gaf gisteren een toelichting op het onlangs voltooide Rotterdam Centraal. Over de stedenbouwkundige situatie, het station als overdekt stadsplein en de bijnamen.

tekst en foto's: Bart van Hoek

Benthem werkte 10 jaar als onderdeel van Team CS (een samenwerking tussen Benthem Crouwel, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten en West 8) aan het station. De opdrachtgevers waren Prorail, Gemeente Rotterdam en Nederlandse Spoorwegen. Rotterdam Centraal is het eerste HSL-station in Nederland en het eerste in de reeks van vier grote Nederlandse stations dat is voltooid. Benthem Crouwel ontwerpt de stations in Den Haag, Amsterdam en Utrecht.

Het nieuwe station moet de verwachte reizigersgroei door ondermeer de voltooiing van de hogesnelheidslijn en Randstadrail opvangen. Het naoorlogse station van Sybold van Ravesteyn met krappe hal en onderdoorgang is vervangen door een station met royale afmetingen. Benthem: "Je moet niet het idee hebben dat je in een provincieplaatsje aankomt."

Het station bestaat uit een grote donkere stationshal met een venster op de stad en een transparante kas over de sporen en perrons. Afkomstig uit het oude station zijn de letters CENTRAAL STATION en de klok. Deze kregen een plaats op de voorgevel van het station. Twee granieten beeldhouwwerken, "de peculaasjes", zijn teruggeplaatst boven de toegang tot de fietserstunnel.

Jan Benthem omschrijft het station als een stadsplein, die de barrière dat een station met zijn sporen toch altijd is, moet slechten. Volgens hem doen de poortjes geen afbreuk aan de ruimte, ze zijn laag en staan bovendien open. Benthem: "Je kan er zo over heen springen. Ik hoop dat ze net als nu ook in de toekomst open blijven."

Het oorspronkelijke idee was om de gevel van het nieuwe station aan de Weena te leggen. Team CS wilde echter de straten aan de achterzijde, spoorzijde, van Maaskant's Groothandelsgebouw en Bonnema's Nationale Nederlanden meer betrekken bij het plan en koos voor een gebouw met een plein er voor. De vorm van de hal met zijn opvallende punt die wijst naar het stadscentrum moet zorgen dat mensen droog de metro entree kunnen bereiken.

Dankzij zijn opvallende pijlvormige hal kreeg het station al diverse bijnamen zoals haaienbek, kreukelkap, patatzak of op zijn Rotterdams, kapsalon. Jan Benthem: "Het is altijd leuk als je gebouw een bijnaam krijgt, zeker meerdere bijnamen. De mooiste vind ik kapsalon, ook al kende ik 't niet als Amsterdammer."

Op 13 maart wordt Rotterdam Centraal door de koning Willem-Alexander geopend.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook