25-03-2014 - Vijftien ondernemers hebben de handen ineen geslagen omdat zij willen dat Rotterdam in 2025 gastheer is van de World Expo. In september presenteren zij een plan van aanpak dat ze aan verschillende overheden aanbieden.
De ondernemers zijn van mening dat met de organisatie van een dergelijk grootschalig evenement Rotterdam weer een gemeenschappelijke agenda en focus heeft om naar toe te werken. De groei van de wereldeconomie zal de komende eeuw voornamelijk plaatsvinden in delta’s. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft de afgelopen eeuwen als geen ander laten zien dat zij zich daarin kunnen manifesteren. Door de transitie die Rotterdam doormaakt op het gebied van energie en grondstoffen te demonstreren én de impact hiervan op de maritieme en offshore industrie wordt de kennis samenhangend geëtaleerd aan de rest van de wereld. Zo is Rotterdam niet alleen een show case, maar ook een business case voor tientallen delta’s in de rest van de wereld. Deze delta’s liggen altijd in kwetsbare geografische posities. Rotterdam laat zien dat het daar goed toeven is voor inwoners en bedrijven.
Deelnemers zijn Pieter van Oord (Van Oord), Roland Pechtold (Nova Terminals), Joop Wijn (ABN AMRO), Erik Hoving (KPN), Daan Sperling (TBI), Jan Bert Schutrops (Vopak), Lorike Hagdorn (TNO), Peter Goedvolk (AEG Invest), Jacco Visser (KPMG), Rob Nijst (VTTI), Yves Luca (AVR) en Erik Oostwegel (Royal HaskoningDHV).
De groep ondernemers trekt er zes maanden voor uit om te komen tot een tastbaar plan van aanpak. Medio september 2014 publiceren zij dit plan en zullen dit aan de verschillende overheden aanbieden. De verwachting is dat in de zomer van 2015 er een daadwerkelijke keuze wordt gemaakt of er een bid wordt uitgebracht aan het Bureau International des Exposition in Parijs.
Initiatiefnemer is de Rotterdamse ondernemer Leendert Bikker. “Wij willen weer een nieuw perspectief hebben waar we mee vooruit kunnen. Er zijn genoeg analyses over het gebrek aan economische groei. Deze groep ondernemers neemt daadwerkelijk actie, en niet onbelangrijk, het is een initiatief dat uit de markt komt. 2025 is dichterbij dan we denken. We hebben alle troeven in handen om het voor elkaar te krijgen en een zichtbare bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van de regio. Bovendien positioneert het Nederland weer als natie van innovatie en handel en daar mogen we trots op zijn. Nederland kan met de Rijn-Schelde-delta wereldwijd voortrekker zijn in de transitie naar een circulaire economie. Het draagt bij aan onze nationale industriële agenda en biedt perspectief voor iedereen, met name voor het beroepsonderwijs. Die kans hebben we nu en krijgen we maar één keer.”
De groep wordt bijgestaan door een drietal councils. De internationaal opererende architect prof.ir. Erick van Egeraat leidt het quality team dat toeziet op het concept. Prof.dr.ir. Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit Rotterdam leidt de academic council dat de inhoudelijke propositie waarborgt. De Rotterdamse ondernemer drs. Cees de Bruin van de Indofin Group zit de governance council voor.
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook