> > MVRDV wint competitie in Moskou

MVRDV wint competitie in Moskou

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

28-04-2014 - MVRDV, LapLAB en het Russische architectenbureau Proektus hebben de Hamer en Sikkel-prijsvraag in Moskou gewonnen. Het voormalige industriegebied zal tot aan 2021 veranderen in een nieuwe woonwijk.

De uit 1884 stammende staalfabriek speelde een belangrijke rol tijdens de Russische Revolutie van 1917, maar raakte de laatste jaren in verval. Het 58 hectare omvattend terrein in het oosten van Moskou moet de komende jaren uitgroeien tot een aantrekkelijke en duurzame wijk met 19.000 inwoners en 16.000 werkplekken.

De bestaande structuur met fabrieksstraten en industriële gebouwen dient als basis voor het plan. Historische objecten, zoals de oude schoorstenen, worden gerestaureerd. Op sommige plekken worden oude muren in gebouwen geïntegreerd.

Grotere fabriekshallen worden in het plan deels vervangen door stedelijke blokken met dezelfde basis en met nieuwe groene binnenterreinen. Deze blokken worden in verschillende gebouwen opgesplitst met verschillende hoogtes en functies waardoor de wijk meer gedifferentieerd wordt.

MVRDV: “Ruimtes op de begane grond krijgen publieke functies of worden winkelruimte. Zo ontstaat een zeer complexe, leefbare, dichtbevolkte en tegelijk groene wijk met intieme straatjes die het karakter van de oude fabriek respecteert.”

Een nog bestaande transportband van de fabriek wordt onderdeel van een ringvormig park, dat de ‘driedimensionale ruggengraat’ voor de openbare ruimte binnen het plan vormt. Op deze band komt een wandelroute, met uitzicht vanaf boomtopniveau op de wijk. Langs de groene ruimte worden onder andere scholen, sportvelden en horeca gerealiseerd.

Met de realisatie van het plan is een bedrag van 180 miljard roebel (zo'n 3,6 miljard euro) gemoeid.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook