> > Nederlandse bureaus in competitie te Tampere (FI)

Nederlandse bureaus in competitie te Tampere (FI)

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-05-2014 - Het team van KCAP Architects & Planners heeft de tweede ronde gehaald in een internationale ontwerpwedstrijd voor het Eteläpuisto park en omgeving in Tampere, Finland. Rijnboutt en Karres en Brands waren bij de zes geselecteerden in de eerste ronde.

beelden van de ontwerpen door Rijnboutt en Karres + Brands (boven) en KCAP (onder)

De opgave was om een hoogwaardig stedelijk woongebied te creëren met een programmering die zowel past in de stedelijke structuur als ook in het landschap, om recreatief gebruik te maken van de oevers en een natuurlijke verbinding met Hämeenpuisto Esplanade te realiseren. Het stadscentrum van de tweede stadsregio van Finland is gelegen op een smalle landengte tussen twee meren.

Het ontwerp “Sunny Side of the City” van team KCAP werd unaniem gekozen als een van de twee eerste prijzen uit een selectie van zes inzendingen. Het concept brengt de stad naar het meer en het meer naar de stad. Nieuw leven wordt geïntegreerd in het park dat een publiek toegankelijke oeverzone voor iedereen biedt. Samen vormen het meer en de stad een katalysator voor de ontwikkeling van de hele stad en de grotere regio.

KCAP werkte samen met Arkkitehtistudio M & Y Moisala & Ylä - Anttila, Tampere; Schweingruber Zulauf Landschaftsarchitekten, Zürich; Ramboll Finland Oy, Tampere / Traffic planning en Keoto AG, Zürich / Sustainable development and energy concept.

Het plan van Rijnboutt en Karres en Brands reageert met een heldere stedenbouwkundige ingreep en een parkontwerp op de grote schaal van het meer. Het ontwerp verbindt op nadrukkelijke wijze de stad met het landschap.

Het ontwerp voor Eteläpuisto voltooit de gridstad die Tampere is. De huidige grens van het stedelijk gebied wordt niet verlegd, maar scherp vastgelegd. Binnen het bestaande stedelijk weefsel wordt de stad uitgebreid en getransformeerd. Bestaande historische gebouwen met de kenmerkende rode baksteen, zoals de Klingendahlfabriek, zijn het sociale en culturele middelpunt van het gebied.

Het parklandschap dat van de hellingen van Pyyniki tot aan de monding van de Ratinansuvanto doorloopt, krijgt een nadrukkelijker plek in de stad en een sterke relatie met het meer door een grote landschappelijke trappartij. Het is de voortuin van Eteläpuisto, en tegelijk een uitloopgebied voor de binnenstadsbewoners van Tampere die via een lange boulevard vanuit het centrum langs Ratinansuvanto naar het park en het aangrenzende landschap kunnen lopen.

Het park biedt ruimte voor vele functies. Een restaurant, een spa, sport- en speelplekken, een vernieuwde ijsbaan, veel natuurlijk groen en een afwisseling tussen rustige en intensief gebruikte plekken zorgen voor een gewilde attractie aan de oevers van het Pyhäjärvi meer. In vier blokken binnen het grid worden circa 800 nieuwe woningen gerealiseerd en een kinderdagverblijf. De woongebouwen bestaan uit meerdere woningtypen, hebben ruimte voor ateliers, werkruimtes en voorzieningen in de plint. Parkeren is altijd ondergronds gesitueerd. De blokken zijn divers van opzet, met verschillende bouwhoogten, gebouwontsluitingen en collectieve tuinen.

De ontwikkeling anticipeert op betrokkenheid van bewoners, belangstellenden en geïnteresseerde partijen. Het is geen blauwdruk, maar een duurzaam en flexibel plan voor een levendig stedelijk gebied met een aantrekkelijk vestigingsmilieu en een sterke binding met de specifieke kwaliteiten van de plek.

Door naar de tweede ronde zijn de teams van Tovatt Architects & Planners en KCAP Architects&Planners. De zes plannen worden vanaf 19 tot 28 mei tentoongesteld in Galleria Nottbeck in Tampere.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook