> > SeARCH: "Blij met ruimte voor experiment"

SeARCH: "Blij met ruimte voor experiment"

27-05-2014 - Architect Kathrin Hanf van SeARCH en Guus Beumer van Het Nieuwe Instituut presenteerden gisteren Het Nieuwe Paviljoen - Yourtopia aan de pers.

tekst: Bart van Hoek

Architectenbureau SeARCH ontwierp Het Nieuwe Paviljoen - Yourtopia. Het tijdelijke paviljoen, dat onderdeel is van de activiteiten van de Internationale Architectuur Biƫnnale Rotterdam (IABR), is het eerste in een tweejaarlijkse serie.

Yourtopia is gebouwd tegenover Huis Sonneveld op een soort restgebied naast de tentoonstellingszalen en de parkeerplaats van Het Nieuwe Instituut. Guus Beumer: "Het moderne Huis Sonneveld heeft een vloeiende verhouding tussen binnen en buiten. We vroegen aan Bjarne Mastenbroek (mede-oprichter van SeARCH) om een radicaal antwoord op Huis Sonneveld te leveren."

Kathrin Hanf: "SeARCH is heel erg blij met ruimte voor experiment dat dit paviljoen ons bood." Zij vergelijkt het paviljoen met twee andere ontwerpen van SeARCH, Villa Vals in Zwitserland en de Nederlandse Ambassade in Addis Abeba, gebouwen waarin de vraag wordt gesteld hoe ruimtes aanhechten aan het maaiveld.

SeARCH ontwierp een rond paviljoen met een doorsnede van 14 meter. Het is gebaseerd op een soort "oervorm" uit het bouwen en roept de vergelijking op met een tipi of iglo. De ruimte is gemaakt met stalen elementen. Daartegen is een talud aangelegd. Het paviljoen is toegankelijk via een tunnel in het talud. In de deuren naar het paviljoen zijn teksten geponst, openingen die gelijk zorgen voor ventilatie van de ruimte. Binnen in het paviljoen groeien er onbekende inheemse planten en bomen onder een semi-transparant dak. Hanf: "Het paviljoen heeft geen beschermfunctie, het is niet ontworpen om de natuur te weren."

Het paviljoen werd in 6 weken gebouwd. Het hele proces van opdracht tot oplevering duurde slechts 11 weken. Het Nieuwe Paviljoen wordt morgen om 19:00 uur geopend. Op 12 juni, 20 uur, deelt Bjarne Mastenbroek zijn visie op het paviljoen in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam. Mastenbroek gaat in gesprek met fotograaf Iwan Baan en de Finse architect en kunstenaar Sami Rintala.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook