> > ZigZagCity in Rotterdam gestart

ZigZagCity in Rotterdam gestart

30-05-2014 - ZigZagCity is gisteren gestart. Het architectuurfestival neemt bezoekers tot en met maandag 9 juni 2014 mee op reis door het Laurenskwartier in Rotterdam. ZigZagCity laat Rotterdam met ruim 50 programmaonderdelen zien als de stad die het is en zou kunnen zijn.

ZigZagCity beleefde in 2012 haar eerste editie in Rotterdam met 50.000 bezoekers. Dit jaar staat de reis van de Luchtsingel tot het Blaakse Bos centraal, waar de Kubuswoningen zich bevinden, en neemt bezoekers mee langs de geschiedenis van de stad, diens ontwikkeling en de ideeën óver de stad. Studio VollaersZwart brengt een 5 kilometer lange paarse markering in het Laurenskwartier aan, die de bezoeker laat zien hoe ZigZagCity zich door de stad beweegt. De paarse lijn tijdens ZigZagCity speelt in op de stedelijke omgeving. Architectuur, cultuur, functionaliteit, mensen en het ervaren van de publieke ruimte komen bijeen. De markering gidst langs het programma en is tegelijkertijd een reis op zich.

De alternatieve route van ZigZagCity loopt dwars door Rotterdam en het festival kijkt mee met architecten, archeologen, ondernemers en bewoners. Kunstwerken, optredens en tijdelijke ontwerpen op onverwachte plekken nodigen bezoekers en bewoners uit om met andere ogen naar Rotterdam te kijken. Er wordt een beeld gegeven van oorspronkelijke gedachten over de stad, hedendaags gebruik en toekomstige mogelijkheden.

ZigZagTravel vormt het middelpunt van ZigZagCity en bevindt zich op Delftseveer 3, aan de waterzijde vlak naast eetcafé Haagse Bluf. In het reisbureau aan het Haagseveer staan reisconsulenten paraat om u op weg te helpen. Zij kunnen excursies voor u in plannen, u bewegwijzeren en van meer informatie over het festival voorzien. Ook kunnen hier reisbrochures, routekaarten en plattegronden worden meegenomen. ZigZagTravel is het begin van de reis door het Laurenskwartier, maar ook een beleving op zich.

Het Grote Kerkplein is tijdens ZigZagCity een stedelijk theater waarbij er telkens een andere interactie is met de gebouwde omgeving. Op het Stadspodium, het kerkplein, in de Laurenskerk, tussen de buizen van Stadsverwarmingscentrale E.ON en op het dak van De Heuvel is 12 dagen lang dans, zang, film en muziek. Met o.a. de dagelijkse voorstellingen van Dansateliers, het filmfestival Level door AFFR, een geluidswandeling door de Stadsverwarming met Machinefabriek, tango op het kerkplein en een ‘erotische’ salon in de avonduren van de Heuvel door Roffa Mon Amour.

Tijdens ZigZagCity wordt het Blaakse Bos een groene verbinding. Landlab, studio voor landschapsarchitectuur, maakt van het Blaakse Bos een écht bos. Een uniek landschap in het moderne Rotterdam, van de stadse kamerplant tot de tropische oerboom. Een stedelijke oase waar ook ontbeten kan worden. Ook in de Oudehaven: balkonscènes, een samenspel tussen omgeving en programmering. Van dichters op balkons en operazangers op galerijen tot yogales op een surfboard.

Op de route van ZigZagCity bevinden zich twee speciale wederopbouwkerken. Stilteplekken, plekken voor contemplatie. Voor Rotterdams eerste pop-up poppodium PopUp010 een mooie gelegenheid om van deze doorgaans besloten locaties, zonder enige associatie met popmuziek, een tijdelijk en toegankelijk poppodium te maken voor bijzondere (inter)nationale acts en opkomend Rotterdams talent. Vrijdag 30 mei 2014 wordt deze vierde editie van PopUp010 georganiseerd.

ZigZagCity nodigt bezoekers en bewoners uit de stad met andere ogen te ervaren. Middels onverwachte optredens op onverwachte plekken, door de te lopen route en door letterlijk door andermans ogen te laten kijken. Archeologe Maaike Sier, architectuurfotograaf Rob ’t Hart, architectuurpublicist Paul Groenendijk, skater en architect Victor Verhagen en schrijverchoreograaf Raoul de Jong delen hun blik op Rotterdam. De vijf routekaarten ‘Door de ogen van zijn te verkrijgen bij ZigZagTravel aan het Haagseveer.

In het Laurenskwartier zijn de laatste jaren uiteenlopende archeologische vondsten gedaan. Maaike Sier, archeoloog bij Bureau Oudheidkundig Onderzoek van de gemeente Rotterdam (BOOR), neemt bezoekers mee terug de tijd in met de routekaart ‘Door de ogen van Maaike Sier’. Tevens zijn op de route van ZigZagCity bijzondere vondsten in vitrines tentoongesteld. Architectuurfotograaf Rob ’t Hart fotografeert speciaal voor ZigZagCity het Laurenskwartier, zowel met zijn professionele camera als met zijn iPhone. ’t Hart beschrijft de route van ZigZagCity aan de hand van zijn persoonlijke herinneringen aan het gebied.

Paul Groenendijk, architectuurpublicist en Feyenoord Professor, herontdekt zijn stad aan de hand van krantenartikelen, archieffoto’s, literatuur, platenhoezen, folders, tijdschriften en bouwplaten. Groenendijks route ‘Door de ogen van Paul Groenendijk’ voert langs acht onderwerpen. Rotterdam speelt vanaf de jaren tachtig een vitale rol in de ontwikkeling van de Nederlandse skatecultuur. Door de ogen van LAGADO Architects’ is een blik van skater en architect Victor Verhagen op stoepranden, straten en straatmeubilair.

Het laatste boek van Raoul de Jong, De Grootsheid van het Al, vertelt over zijn voettocht van Rotterdam naar Marseille. Voor ZigZagCity ging hij op zoek naar de Grootsheid van het Al in het Laurenskwartier en stelde hij de ‘Geheime Orde van Puck Pelgrimsroute’ samen.

Meer informatie en het volledige programma van ZigZagCity is te vinden op onderstaande website.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook