> > Bouw universiteitscomplex Erick van Egeraat in Leipzig

Bouw universiteitscomplex Erick van Egeraat in Leipzig

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-06-2014 - In 2004 won architect Erick van Egeraat de internationale prijsvraag voor universiteitsgebouwen in Leipzig. De bouw is in haar laatste fasen belandt en zal in voorjaar/zomer 2015 worden voltooid.

Het nieuwe hoofdgebouw van de Leipzig Universiteit is gebouwd op de plaats van het voormalige Paulinum en de Paulinerkirche, de enige kerk die niet beschadigd is tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar die tijdens het toenmalige DDR-regime in 1976 uit onvrede over haar functie als preekstoel voor de oppositie bruut werd afgebroken. Het ontwerp van Erick van Egeraat heeft een einde gemaakt aan de decennialange durende discussie omtrent de wederopbouw van de Universitaire Pauliner Kirche.

Het ontwerp van Erick van Egeraat voor de Universiteit reconstrueert niet de oude kerk, maar herinnert wel sterk aan de geliefde Pauliner kerk en haar lange rijke traditie en een geschiedenis, die iedereen nu op zijn eigen manier kan interpreteren.

Het nieuwe hoofdgebouw en haar aula & kerk zijn het belangrijkste bestanddeel van de complete herontwikkeling van het Leipziger Universiteitscomplex dat bestaat uit drie delen: de Aula, het hoofdgebouw en het Auditorium. Het hoofdgebouw is reeds in gebruik genomen, terwijl de werkzaamheden in de Aula nog in volle gang zijn. De Aula met sacristie, een hedendaagse interpretatie van de voormalige universiteitskerk, is een multifunctionele ruimte en wordt – net als de originele kerk – zowel gebruikt voor kerkdiensten als bijvoorbeeld academische ceremonies, concerten, wetenschappelijke conferenties. De oorspronkelijke kerkruimte heeft een neogotisch kruisgewelf als referentie. Deze gewelfconstructie is opgetrokken uit een combinatie van wit glanzende en matte stucvlakken, overlopend in translucente en transparante glazen kolommen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook