> > Bouw studentenwoningen Studioninedots op IJburg

Bouw studentenwoningen Studioninedots op IJburg

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-10-2014 - Aan de IJburglaan in Amsterdam ontwierp Studioninedots een blok met 362 studentenwoningen. De bouw begint in december.

Aanvankelijk was voor het Zeeburgereiland een compositie van grote en lange blokken bedacht. Na een wisseling in de stedenbouwkundige supervisie is een aangepast plan gemaakt, waarbij de blokken zijn opgedeeld in kleinere kavels, met als doel een meer gevarieerd straatbeeld.

Het 133 meter lange blok in de bocht van de IJburglaan werd daarom in drieën opgeknipt. Maar de ontwikkelaar die zijn oog op de grond heeft laten vallen, wilde deze volledig bebouwen met studentenhuisvesting. Studioninedots ontwierp een plan waarin deze wens is verenigd met de nieuwe stedenbouwkundige randvoorwaarden.

Studioninedots verplaatste de gevraagde buitenruimtes, onaantrekkelijk op het noorden gelegen, naar het dak te verplaatsen. Door het blok richting het zuiden uit te hollen, ontstond ruimte voor windluwe terrassen, een diversiteit aan plattegronden en het gewenste stedelijke silhouet, met twee ‘kopgebouwen’ en een ‘tussenpand’. Een gevel als een drieluik, waarbij elk gedeelte zijn eigen ritmiek heeft, terwijl ze gezamenlijk de gekromde hoofdvorm benadrukken.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook