> > Recensie: Radio Kootwijk

Recensie: Radio Kootwijk

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-11-2014 - Onlangs is de restauratie van het hoofdgebouw van Radio Kootwijk "De Kathedraal" voltooid. Ter gelegenheid van deze restauratie is het boek "Radio Kootwijk - biografie van een zendstation en een dorp in het hart van de Veluwe" verschenen.

Radio Kootwijk verzorgde draadloze verbindingen naar de Nederlandse koloni├źn. Het hoofdgebouw en enkele andere gebouwen van het zenderpark zijn ontworpen door Maria Julius Luthmann (1890 - 1973). Het hoofdgebouw (ook wel Gebouw A genoemd) is qua architectuur een bijzondere mix tussen het Duitse expressionisme van bijvoorbeeld een architect als Erich Mendelsohn (1887 - 1953), de Amsterdamse School en art deco. Het gebouw ligt als een betonnen versie van de Sphinx in het Veluwse zand. Het karakteristieke gebouw is voorzien van beeldhouwwerk door Hendrik van den Eijnde.

De auteur van het boek, Cees van der Pluijm, is een voormalig bewoner van Radio Kootwijk. Hij gaat in de uitgave uitgebreid in op de geschiedenis van en het leven in Radio Kootwijk, de zendtechniek en de architectuur van de gebouwen.

Het interessantst voor de lezer die in architectuur geïnteresseerd is, is het hoofdstuk "Gebouw A en de watertoren." Hierin komen behalve het betonnen hoofdgebouw en watertoren de diverse bebouwing van het gehucht aan bod. Zo ontwierp Luthmann een hotel en een inmiddels afgebroken transformatorstation waarbij een duidelijke invloed van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright is te herkennen.

Met zijn vele illustraties uit heden en verleden geeft het boek een mooi beeld van de geschiedenis van Radio Kootwijk, dat door de snel veranderende techniek na 80 jaar overbodig werd. In 1996 zijn er nog plannen van Delta Radio 171 voor de bouw van vier 320 meter hoge masten voor radiouitzendingen op de lange golf. De bewoners verzetten zich hiertegen en het plan gaat uiteindelijk niet door. Nu is het complex in handen van Staatsbosbeheer en worden er congressen, tentoonstellingen en concerten in Gebouw A georganiseerd.

Informatie: Radio Kootwijk - biografie van een zendstation en een dorp in het hart van de Veluwe / Auteur: Cees van der Pluijm / 224 pagina's / Uitgever: BDUmedia / ISBN: 9789087882167 / Prijs: 29,50 euro

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook