> > Ontwerp IAA voor Saxion Apeldoorn gepresenteerd

Ontwerp IAA voor Saxion Apeldoorn gepresenteerd

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-12-2014 - Het voorlopig ontwerp voor de nieuwe vestiging van Saxion Hogescholen is gepresenteerd. Het ontwerp is van IAA Architecten.

impressies: IAA Architecten

Het ontwerp voorziet in een deel hergebruik van de kantoren van de voormalige Nettenfabriek (1000 m²), momenteel eigendom van Woonbedrijf Ieder1. Saxion zal dit gebouwdeel huren. De aangrenzende nieuwbouw (2500 m²), die het bestaande kantoorpand als het ware ‘omarmd’, wordt eigendom van Saxion. Met de totale nieuw- en verbouw is een investering van ruim 6 miljoen euro gemoeid.

Het ontwerp van de gebouwen (bestaand en nieuw) is gericht op een laag energieverbruik. De zonnepanelen op het gebouw leveren daar een belangrijke bijdrage aan. De nieuwbouw is vooral open en licht, maar het gebouw aan de spoorzijde is vrijwel volledig ‘gesloten’, om geluid en warmte buiten te houden.

Achter de keuze voor de nieuwbouwlocatie zit een duidelijke visie. “Bij de keuze voor nieuwbouwlocaties kijken wij naar een aantal voor ons belangrijke speerpunten. Dat zijn bereikbaarheid, zichtbaarheid en mogelijkheden om modern onderwijs te kunnen geven in een duurzame omgeving. Als een bestaand gebouw kan worden hergebruikt, zoals nu, dan draagt dit zeker bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen”, zegt Hans Wichers Schreur, directeur Vastgoed van Saxion.

Door het bijzondere ontwerp van nieuwbouw en bestaande bouw is er een vide gecreëerd van twee verdiepingen hoog, die onderdeel uitmaakt van de ontvangsthal. Deze biedt tevens ruimte voor ontmoeten, werken en eten. Parkeren kan men (gedeeltelijk) onder het gebouw.

De ruimte er boven is een zaal waar congressen, lezingen en grotere bijeenkomsten kunnen worden georganiseerd.

Het nieuwe gebouw, direct aan het spoor op de plek van de voormalige Nettenfabriek, moet vanaf september 2016 onderdak bieden aan de circa 900 studenten van de opleidingen Security Management en Hoger Hotelonderwijs. Vanaf komende zomer wordt gestart met de bouw. IAA ontwierp eerder diverse gebouwen voor Saxion Hogescholen in Enschede. In 2012 werd de door IAA ontworpen uitbreiding van Saxion in Deventer voltooid.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook