> > MoederscheimMoonen ontwerpt topsportcentrum

MoederscheimMoonen ontwerpt topsportcentrum

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-12-2014 - De combinatie Vaessen Algemeen Bouwbedrijf en MoederscheimMoonen Architects is onlangs geselecteerd voor het ontwerp en de bouw van het nieuwe topsportcentrum ‘De Koog ‘ in Koog aan de Zaan.

Het principe van een paviljoen vormt het uitgangspunt voor het ontwerp van dit 6.000 m² grote topsportcentrum. Een vrijstaand, transparant volume met duidelijke zichtlijnen en een heldere organisatie.

Het nieuwe topsportcomplex vormt de nieuwe kern van het sportpark wat ligt in de luwte van snelweg A8 richting Assendelft.

De stedenbouwkundige eis om het gebouw ten minste 1,5 meter hoger aan te leggen dan het omringende maaiveld is door MoederscheimMoonen aangegrepen om het karakter van het topsportcentrum te versterken. Deze verhoging of terp zorgt er niet alleen voor dat het gebouw zich verankerd in zijn omgeving. De rondom gelegen taluds, trappen, tribunes en terrassen vormen een kwalitatief verblijfsgebied tussen binnen en buiten, hoog en laag. Een plek om tijdens buitenwedstrijden het spel optimaal te volgen of te relaxen na een intensieve trainingsavond.

Het totale gebouwvolume is opgebouwd uit grofweg een vijftal volumes. De grootste zijn uiteraard de topsport- en breedtesporthal die in de lengterichting zijn geschakeld. Aan een van langszijden zijn alle kleedruimtes met daarop de multifunctionele onderwijsruimte in een slank volume parallel aan deze hallen gelegd. Op de belangrijke zuidoostelijke hoek zijn díe functies gepositioneerd die zorgen voor de visuele interactie tussen gebouw en omgeving.

Architect Erik Moederscheim: “Architectuur en sport zit in ons bloed, dit topsportcentrum voor de Zaanstreek is zo’n opdracht waarin factoren als gebruik, competitie, maatschappij en uitstraling bij elkaar komen en elkaar kunnen versterken. Het wordt een verbindend gebouw met een uitnodigend karakter.”

De bouw voor het topsportcentrum zal in 2015 aanvangen. Halverwege 2016 staat de oplevering gepland.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook