> > Beeldbank gelanceerd met luchtfoto's Kadaster

Beeldbank gelanceerd met luchtfoto's Kadaster

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

22-01-2015 - Het oudste en meest complete luchtfotoarchief van Nederland is vanaf nu digitaal toegankelijk.

Dotka heeft de volledige collectie van het Kadaster van 1932 tot 2002 gedigitaliseerd, van coördinaten voorzien en doorzoekbaar gemaakt. Bedrijven en overheden kunnen de foto's gebruiken om kosten te besparen, bijvoorbeeld bij bouwprojecten. De online beeldbank bevat 375.000 luchtfoto's en kaarten en is raadpleegbaar via onderstaande link.

De beeldbank stapelt de lagen uit verschillende jaren tot een tijdreeks die de geschiedenis van een locatie in beeld brengt. De momentopnames vanuit de lucht geven een duidelijk overzicht van de landschapsontwikkelingen.

De luchtfoto's bevatten ook 3D-gegevens. Doordat luchtfoto's met overlap worden opgenomen, kun je met een zogenaamde stereo-kijker diepte zien en de hoogte ervaren alsof je in een vliegtuig zit. Al in de Tweede Wereldoorlog gebruikten beeldanalisten 3D luchtfoto's om bijvoorbeeld V1-lanceerinstallaties op te sporen. Anno 2015 kan de stereotechniek onder meer ingezet worden voor het detecteren en inmeten van dakkapellen. Gemeentes kunnen zo hun basisgegevens en WOZ-waardes effectief bijwerken.

Grootschalige luchtfotografie begon rond 1932 door het Ministerie van Defensie. Gedurende de Tweede Wereldoorlog nam luchtfotografie een enorme vlucht, met veel nieuwe technieken. In 1947 begon de Topografische Dienst van de Koninklijke Landmacht om Nederland systematisch te fotograferen vanuit de lucht. Vanaf de jaren '70 ging de frequentie omhoog en nam de dienst elke twee tot vijf jaar opnames van heel Nederland. In 1984 werd de dienst onderdeel van het Kadaster. Pas rond 2005 werd de overstap naar digitale camera's gemaakt. De analoge foto's werden niet langer gebruikt, maar hebben altijd hun informatiewaarde behouden. Dankzij de nieuwe beeldbank zijn de luchtfoto's weer een waardevolle bron van informatie voor bedrijven en overheden.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook