21-09-2009 - Het lokale architectuurcentrum Rondeel heeft recent een boekje over de architectuur in de stad uitgegeven. "In Deventer - architectuur tot 1950" is de eerste publicatie in een reeks over de geschiedenis van de ruimtelijke ordening in deze gemeente.
Deventer is een oude hanzestad aan de IJssel met historische bebouwing. Kenmerkend voor de skyline van de stad zijn nog steeds de op een rivierduin gelegen romaanse Bergkerk en de classisitische Lebuïnuskerk.
De publicatie behandelt de periode van het jaar 950 tot 1950 en is opgedeeld in een aantal hoofdstukken die zijn genoemd naar de vensters uit de geschiedeniscanon van de commissie Van Oostrom uit 2006. Door deze opzet ontstaat een overzicht aan de hand van de architectuurstromingen in de afgelopen 10 eeuwen. Door de uitgebreide en algemene uitleg over deze perioden blijft er weinig plaats over voor informatie over de architectuur in Deventer zelf. Achterin zijn de omschrijvingen van de 44 voor het boek gefotografeerde gebouwen te vinden.
Naast dit deel dat het hart van het boekje vormt zijn er twee teksten opgenomen: "Een millenium architectuurgeschiedenis tussen Singel en IJssel" van hoogleraar architectuurgeschiedenis Prof. ir. Koen Ottenheym. Deze tekst is gebaseerd op de inleiding van het boek Bouwen in Nederland - 600-2000. Architectuurhistoricus Prof dr. Vincent van Rossum schreef de tekst "Waar wij wonen". In deze tekst behandelt Van Rossum de geschiedenis en stedenbouw van de stad.
Achterin zit een uitneembare kaart die handig is voor degenen die de stad Deventer wil verkennen. Het bevat de plattegrond van de stad met de wandelroute langs de 44 opgenomen panden en omschrijvingen van de objecten.
Informatie: In Deventer - Architectuur tot 1950 / Auteurs: Coraline Vester, Vincent van Rossum, Koen Ottenheym en Alied van der Meer / Fotografie: Erwin Zijlstra / Vormgeving: Eloi Koster en Coert de Boe / Uitgever: Stichting Architectuurcentrum Rondeel / 92 pagina's / Nederlandstalig / Geïllustreerd / ISBN 978-9085-0673-37 / Prijs: 16,95 euro.
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook