> > Oproep voor Hedy d’Ancona-prijs 2016

Oproep voor Hedy d’Ancona-prijs 2016

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-07-2015 - Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie organiseert de Hedy d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur 2016 en roept op projecten voor te dragen.

De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorg waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen. Iedereen kan een project voordragen: opdrachtgevers, ontwerpers, zorgprofessionals, zorgondernemers, particuliere initiatiefnemers, corporaties, ontwikkelaars, gemeenten en gebruikers. Het kan gaan om nieuwbouw, herbestemming, renovatie van een gebouw of om een gebiedsontwikkeling van een ensemble van gebouwen, waarvan minimaal één gebouw is voltooid. Aanmelden en inzenden kan tot 30 september 2015.

Reimar von Meding (KAW) die in 2014 de prijs won met het project Veilige Veste in Leeuwarden is juryvoorzitter. De andere leden zijn: Pieter Duif (UMC Utrecht), Ernst van der Hoeven (EDVH studio for urban landscape), Rob Hoogma (SiZa), Machteld Huber (Institute for Positive Health) en Masi Mohammadi (HAN/TUe).

De Hedy d’Ancona-prijs, bestemd voor een excellent zorgproject, werd eerder uitgereikt in 2010, 2012 en 2014. De prijs is geen doel op zich, maar een middel om aandacht te vragen voor de mogelijkheden om de omgeving van mensen die zorg ontvangen en verlenen aanzienlijk te verbeteren.

De Hedy d’Ancona-prijs met de hieraan gekoppelde publiciteit, wil de kwaliteit van zorggebouwen in al haar facetten verbeteren. Met de decentralisatie van zorg zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor een groot deel van het zorgaanbod. De institutionele zorg beperkt zich tot steeds zwaardere vormen van zorg en mensen met een zorgvraag wonen langer thuis. Het aantal niet-conventionele opdrachtgevers die eigen initiatief toont neemt toe. Daarnaast hebben technologische innovaties grote impact op de organisatie van zorg. Het is van groot belang dat hoogwaardige architectuur binnen deze veranderende zorgopgave op de agenda staat en dat (nieuwe) zorgconcepten en huisvesting elkaar versterken.

De prijs draagt de naam van Hedy d'Ancona, die als minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (1989-1994) verantwoordelijk was voor het opzetten van het succesvolle rijksarchitectuurbeleid. Zij is ruim vijfentwintig jaar actief betrokken bij het bouwen voor de zorgsector.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook