> > Groosman wint tender in Zoetermeer met hofwoningen

Groosman wint tender in Zoetermeer met hofwoningen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-12-2015 - Groosman heeft samen met RROG Stedenbouw, Bébouw Midreth en Aveco de Bondt de tender voor de locatie aan de Van Beeckstraat in de wijk Palenstein in Zoetermeer gewonnen met het plan Asseliershof.

Het Asseliershof bestaat uit 21 duurzame koopwoningen aan een intiem hof. Omdat we het plan via uitgebreide participatie met de gemeente, buurtbewoners, toekomstige bewoners vorm gaan geven is het basisplan opgebouwd uit een aantal stedenbouwkundige en architectonische spelregels, die de basis vormen voor het definitieve ontwerp.

Het plan maakt optimaal gebruik van de kracht van de locatie, die zich kenmerkt door haar groene uitstraling. Het optimale woongenot van de locatie wordt gerealiseerd door het maken van een hof-achtige opzet, waar de woningen omheen liggen. Alle woningen zijn met hun voorgevel georiënteerd op de mooie singel. Hierdoor hebben de woningen een optimale bezonning aan de achterzijde, waardoor de opbrengst van de PV-panelen voldoende is om nul-op-de-meter woningen aan te kunnen bieden. Door de alzijdige inpassing van de woningen ontstaat een intiem hof met veel verblijfskwaliteit voor de toekomstige bewoners.

Het plan ‘Asseliershof biedt een grote mix aan woningtypes en mogelijkheden. De alzijdigheid van de locatie en de daarop aansluitende verkaveling genereert een alzijdige benadering van de architectuur. De hieruit ontstane woonclusters gaan een wisselwerking aan tussen de kopers wensen en de omgevingskwaliteiten. Elk cluster is daardoor, onder invloed van de bewonersparticipatie, verschillend. Om binnen de flexibiliteit en diversiteit de eenduidigheid te waarborgen zijn zones aangewezen binnen een heldere structuur waar deze variatie kan optreden. Naast de “tuinmuur” gaan we uit van een éénduidig en ingetogen beeld, clusters in het groen, met “ogen” op het groen.

De materialisatie sluit aan op het palet van kleuren van zowel de wijk, als het groen. De architectuur wordt gemaakt door de kunst van het metselwerk. Diverse metselwerkverbanden sieren de woningen en gaan een spel aan tussen woning en omgeving. Resumerend is de architectuur teruggebracht tot een eenvoudig minimalistisch idioom. Een beperkt materiaalpalet van natuurtinten zorgt voor een “fond-de-teint”, een zachte grondtoon dat een ensemble bijeenhoudt tegen een achtergrond van bomen, rododendrons en wilde bloemen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook