> > Realisatie het Funenhof in Amsterdam-Oost

Realisatie het Funenhof in Amsterdam-Oost

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-12-2015 - Voorjaar 2016 start in Amsterdam de bouw van Het Funenhof, een ontwerp van Arons en Gelauff architecten.

Dit project voor acht familiehuizen ligt tussen de Czaar Peterstraat en het Funenpark in Amsterdam. Arons en Gelauff architecten omschrijft het project als "een verborgen plek die doet denken aan middeleeuwse hofjes in de grachtengordel. " De stedelijke binnentuin is samen met Hosper landschapsarchitecten en de huidige bewoners tot ontworpen als gemeenschappelijke ruimte.

Tot voor kort dienden de oude loodsen op het terrein waar vroeger een kroketten fabriek zat als opnamestudio en werkplaats voor een mediabedrijf. Door de transformatie van de hele buurt werd het mogelijk hier woningen te bouwen.

Deze woningen zijn qua schaal, materiaal en oriëntatie zorgvuldig ingepast. De gevel is ten opzichte van de oude loodsen vijf meter naar achter geplaatst om voldoende afstand te creëren.

De nabijheid van een oude school die is omgebouwd naar woningen heeft geleid tot een ontwerpmiddel dat we 'De Huif' hebben genoemd: een houten luifel die zowel horizontaal als verticaal wordt toegepast. Hierdoor kan de gevel maximaal transparant blijven, zonder dat er al te veel overhoekse inkijk ontstaat. Bijkomend voordeel is beschutting tegen directe zon instraling en de mogelijkheid planten te laten groeien in deze luifels. Het groene karakter zal hierdoor alleen maar versterkt worden.

De woningen hebben een éénvoudige opzet waarbij er nog veel keuzevrijheid is voor de bewoners. Deze invulling zal later met de kopers worden uitgewerkt.

In nauwe samenwerking met de eigenaren van de loods en Vink Bouw werd dit plan in bouwteam ontwikkeld. Constructeur is Pieters Bouwtechniek, adviseur bouwfysica is LBP Sight.

Het Funenhof ligt op steenworp afstand van het door Arons & Gelauff architecten ontworpen Wiener & Co, dat momenteel in aanbouw is.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook